Καρκίνος του τράχηλου της μήτρας

5 Σεπτεμβρίου 2019

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, μολονότι παλιότερα αποτελούσε έναν από τους κύριους λόγους θνησιμότητας των γυναικών, στις μέρες μας μπορεί να εντοπιστεί έγκαιρα χάρη στο Τεστ Παπανικολάου και να ιαθεί. Παραμένει, ωστόσο, ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των γυναικείων γενετικών οργάνων μετά από τον καρκίνο της ωοθήκης. Συνήθως οι γυναίκες που πάσχουν από αυτόν είναι ηλικίας γύρω στα 52 έτη, ωστόσο παρατηρείται και σε μικρότερη ηλικία.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δημιουργείται, όταν κύτταρα του τραχήλου αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται άτακτα και δημιουργούν ένα νέο ιστό, ένα όγκο στην περιοχή, ο οποίος μπορεί να είναι είτε κακοήθης είτε καλοήθης.

Οι αιτίες που τον προκαλούν δεν είναι απόλυτα γνωστές, ωστόσο, μπορούμε ν ορίσουμε τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:

• Μόλυνση από ιούς: Ο ιός που είναι γνωστός σαν Human Papilloma Virus (HPV) είναι μια πιθανή αιτία πρόκλησης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

• Σεξουαλική δραστηριότητα: Οι γυναίκες που ξεκινούν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα σε πολύ νεαρή ηλικία και αλλάζουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο της μήτρας.

• Το κάπνισμα.

• Η αμέλεια των γυναικών να υποβληθούν στο Τεστ Παπανικολάου.

• Οι γυναίκες που πάσχουν από AIDS.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ενδέχεται να εξελιχθεί αθόρυβα, χωρίς συμπτώματα, επειδή συνήθως οι αιτίες που οδηγούν σ’ αυτόν δεν προκαλούν πόνο. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται, όταν η κατάσταση έχει προχωρήσει, και είναι συνήθως πυελικός πόνος, ασυνήθιστη απώλεια αίματος από τον κόλπο και άλλες κολπικές εκκρίσεις, κούραση και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Όλα αυτά μπορούν να προληφθούν με τις κατάλληλες γυναικολογικές εξετάσεις και το Τεστ Παπανικολάου και η κατάλληλη ηλικία για να τα ξεκινήσουν οι γυναίκες αυτά είναι τα 21 έτη. (Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, 2019).

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Άγιος Σάββας, Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών. Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στο http://www.agsavvas-hosp.gr/Μάθεγιατονκαρκίνο/ΤύποιΚαρκίνου/Καρκίνοςτουτραχήλουτηςμήτρας.aspx.