Προσβάσιμη σελίδα

«Μουσική και Πολιτιστική Όσμωση στα Βαλκάνια»

Το Εθνικό Μουσικό Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου σε συνεργασία με την Μουσικολογική Ένωση (IMS) για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων πραγματοποίησε Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο με θέμα Μουσική και Πολιτιστική Όσμωση στα Βαλκάνια. Το συνέδριο έλαβε χώρα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μουσικής του Βουκουρεστίου από 2 έως 6 Σεπτεμβρίου του 2019 με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών.

Σκοπός του Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου ήταν η προώθηση της αλληλεπίδρασης, της έρευνας, της συζήτησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ μουσικολόγων, εθνομουσικολόγων, ερευνητών και φοιτητών από τη Ρουμανία, τα Βαλκάνια και άλλες χώρες με ενδιαφέρον για τις διάφορες τοπικές μουσικές παραδόσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αλληλεπιδράσεις με τη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Στο συνέδριο ακούστηκαν θέματα σχετικά με τη  μουσική τέχνη στα Βαλκάνια τις αλληλεπιδράσεις με τις παραδόσεις της Δυτικής Ευρώπης, το βυζαντινό και μεταβυζαντινό άσμα, μεθοδολογίες και νέες τάσεις στη Μουσικολογία και την Εθνομουσικολογία / Μουσική Ανθρωπολογία των Βαλκανίων, μουσική και  πολιτικά καθεστώτα. Αναμένονται τα επιστημονικά πεπραγμένα του συνεδρίου με τα οποία θα πληροφορηθούμε λεπτομέρειες για το τόσο ενδιαφέρον θέμα.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Θωμά Αποστολόπουλου «Δέκα λεπτομέρειες για τη βυζαντινή μουσική»
Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός
«Το ευ ζην μου εδίδαξε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος»
«Θα ανοίξω το στόμα της ψυχής μου και θα γεμίσει από Άγιο Πνεύμα»
Λόγος και Μέλος: «Κεχαριτωμένη χαίρε»