«Ζωή Σκιαδαρέση: Άγγελοι και Τοπία»

17 Σεπτεμβρίου 2019

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης  «Ζωή Σκιαδαρέση: Άγγελοι και Τοπία» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20.00.

Ζωγραφικά έργα της ζωγράφου Ζωής Σκιαδαρέση παρουσιάζονται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου» στο πλαίσιο της έκθεσης «Ζωή Σκιαδαρέση: Άγγελοι και Τοπία». Μαθήτρια των Γιάννη Μόραλη και Σπύρου Παπαλουκά, η Ζωή Σκιαδαρέση ενσωματώνει στο έργο της μορφές της παράδοσης, έντεχνης και λαϊκής, συνδυάζοντας, όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ευθυμία Γεωργιάδου, «το καθαρό σχέδιο, τα γραμμικά παιχνιδίσματα, τα στολίδια σε στυλ αρ νουβώ και την αισθαντική χρήση των χρωμάτων».

Στο πλαίσιο της έκθεσης την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Με αφορμή την έκθεση της Ζωής Σκιαδαρέση, ας μιλήσουμε για τις γυναίκες καλλιτέχνιδες». Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι ιστορικοί τέχνης Ευθυμία Γεωργιάδου, Γλαύκη Γκότση και Θοδωρής Μάρκογλου. Η είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη.

 

Ζωή Σκιαδαρέση (1931-2014)

Φοίτησε με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1952-1959) με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Σπύρο Παπαλουκά και Γιώργο Βακαλό. Ασχολήθηκε με εικονογραφήσεις βιβλίων και πραγματοποίησε σειρά ατομικών εκθέσεων, ενώ πολλαπλές είναι οι συμμετοχές της σε ομαδικές της εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν έπαψε να ζωγραφίζει με πάθος ως το τέλος της ζωής της το 2014. Έργα της υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη Καλαμάτας, στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, στο Μουσείο Βορρέ και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Διάρκεια έκθεσης: 25.9 – 9.10.2019

Ώρες λειτουργίας: 8.00-20.00

Είσοδος ελεύθερη