Οι ωριαίες άτρακτοι

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

Όταν όλα τα σημεία της Γης κατοικήθηκαν κι όταν τα πλοία στους ωκεανούς έγιναν χιλιάδες κι όταν οι άνθρωποι κατάφεραν να επικοινωνούν με σύγχρονα μηχανήματα επικοινωνίας, ανέκυψε ένα πρόβλημα. Πώς θα υπολόγιζαν τον χρόνο όταν στην Αμερική ήταν μέρα και στην Ευρώπη νύχτα;  Κι όταν στην Κίνα νύχτωνε στην Αγγλία ξημέρωνε;

Έτσι στα τέλη του 19ου αιώνα μετά από πολλές συζητήσεις ορίσθηκαν οι ωριαίες άτρακτοι. Όλη η Γη χωρίσθηκε σε 24 φέτες – ζώνες, όσες είναι και οι ώρες ενός ημερονυκτίου.  Συμφωνήθηκε ότι ο πρώτος μεσημβρινός, του Γκρίνουιτς, θα έχει την ώρα  12 το μεσημέρι.  Καθώς η Γη περιστρέφεται από δυτικά προς τα ανατολικά, όταν στην Αγγλία είναι μεσημέρι, δηλαδή ο ήλιος  βρίσκεται στο μεσουράνημα του, στην Ελλάδα είναι 2 μ.μ., επειδή ο ήλιος είχε μεσουρανήσει πριν από 2 ώρες. Στην Νέα Υόρκη όμως, που βρίσκεται στην Αμερική, θα είναι 7 το πρωί, καθώς, για να μεσουρανήσει εκεί ο ήλιος, πρέπει να περάσουν άλλες 5 ώρες.

world_time_image2

Ακριβώς στον αντίποδα του πρώτου μεσημβρινού βρίσκεται ο 180ος μεσημβρινός. Αυτός περνάει από τον Ειρηνικό ωκεανό. Στο σημείο εκείνο θεωρούμε ότι αλλάζει η μέρα. Δηλαδή όταν το ρολόι θα δείξει εκεί 12, θα είναι μεσάνυχτα και περνάμε από την Κυριακή στη Δευτέρα κ.ο.κ.  Αυτή είναι μια επινόηση του ανθρώπου, προκειμένου να μπορεί να υπολογίζει τον χρόνο σύμφωνα με τις ανάγκες του. Κι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που οι φέτες-άτρακτοι δεν έχουν όλες το ίδιο πλάτος σε όλα τα σημεία τους. Κάθε κράτος επιλέγει, συνήθως ανάλογα με την έκτασή του, σε πόσες ζώνες ώρας θα χωριστεί. Η Ελλάδα σε όλα τα σημεία της έχει ίδια ώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως, που εκτείνονται από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό, έχουν τέσσερις διαφορετικές ζώνες ώρας. Η Κίνα όμως, με την ίδια περίπου έκταση, έχει επιλέξει να έχει την ίδια ώρα σε όλη την έκτασή της.

Τελικά όμως όλοι οι άνθρωποι συνηθίζουν στην μέτρηση του χρόνου, ανάλογα με τον τόπο όπου ζουν. Παρατήρησε στον παραπάνω χάρτη τις ζώνες της ώρας και πώς λειτουργούν πρακτικά.

Στον παρακάτω χάρτη μπορείς να δεις με λεπτομέρεια και με μεγαλύτερη ευκρίνεια τις ωριαίες ατράκτους. Βάλε το ποντίκι κάτω από τις ώρες που φαίνονται στη βάση του χάρτη και θα δεις να χρωματίζονται πιο έντονα οι χώρες που έχουν κοινή ώρα.