Ήπειροι, ωκεανοί και θάλασσες της Γης

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

 Για τους μεγαλύτερους φίλους μας και μαθητές της Στ΄ τάξης

globe1Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό. Το νερό καλύπτει περίπου το 70%, ενώ τα μέρη όπου μπορεί να κατοικήσει σταθερά ο άνθρωπος, η ξηρά, μόνο το 30%. Όταν δούμε τη Γη από το διάστημα, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν μεγάλα κομμάτια ξηράς, που διαχωρίζονται από ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις νερού.

Για να μπορέσουμε να μελετήσουμε τη Γη τη διακρίναμε στα μεγάλα αυτά κομμάτια της ξηράς και της θάλασσας. Τις χερσαίες εκτάσεις τις ονομάζουμε ηπείρους και τις θαλάσσιες τις ονομάζουμε ωκεανούς. Μικρότερες θαλάσσιες εκτάσεις, που βρίσκονται ανάμεσα στις ηπείρους, τις ονομάζουμε θάλασσες.

Η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη ήπειρος είναι η ΑΣΙΑ. Αυτή είναι ενωμένη με την ΕΥΡΩΠΗ. Όλο αυτό το κομμάτι ξηράς το ονομάζουμε Ευρασία. Δεύτερη σε έκταση ήπειρος είναι η Αμερική, που διαχωρίζεται σαφώς σε ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ και ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ. Τρίτη σε έκταση είναι η ΑΦΡΙΚΗ. Η πιο μικρή από τις ηπείρους είναι η ΩΚΕΑΝΙΑ. Μια μεγάλη παγωμένη, αλλά ακατοίκητη έκταση απλώνεται γύρω από τον Νότιο Πόλο, η ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκτάσεων βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο.

Μεταξύ των ηπείρων εκτείνονται οι μεγάλοι ωκεανοί. Μεταξύ Ασίας και Αμερικής υπάρχει η μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση, ο ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ωκεανός. Μεταξύ Ευρώπης-Αφρικής και Αμερικής εκτείνεται ο ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ωκεανός. Νότια της Ασίας βρίσκεται ο ΙΝΔΙΚΟΣ ωκεανός, ενώ κοντά στον Βόρειο Πόλο είναι ο ΑΡΚΤΙΚΟΣ ωκεανός. Οι πιο σημαντικές για τη ναυσιπλοΐα θάλασσες είναι η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, η ΕΡΥΘΡΑ, μεταξύ Ασίας και Αφρικής, της ΝΟΤΙΑΣ ΚΙΝΑΣ ή ΝΟΤΙΑ ΣΙΝΙΚΗ, στα ΝΑ της Ασίας, η ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ, στην Κεντρική Αμερική και η ΑΡΑΒΙΚΗ στα νότια της Ασίας.

Μπορείς να μάθεις τις ηπείρους και τους ωκεανούς της γης παίζοντας το παρακάτω εκπαιδευτικό παιχνίδι και ακολουθώντας τις οδηγίες. Τελειώνοντας θα διαπιστώσεις ότι έχεις γίνει πιο καλός γεωγράφος. Και… έπεται συνέχεια…

simaΑν θέλεις να βλέπεις το παιχνίδι σε μεγαλύτερες διαστάσεις, κάνε κλικ στο διπλανό εικονίδιο.