Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δίημερο εκδηλώσεων «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

23 Οκτωβρίου 2019

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» που διοργάνωσε η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις 18 & 19 Οκτωβρίου, με μια σειρά εμβληματικών δρώμενων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου και στη Ροτόντα.

Παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, όλων των επισήμων αρχών και θεσμικών παραγόντων της πόλης, καθώς επίσης και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Καμπά, η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ πέτυχε τον στόχο που η ίδια έβαλε με τον εαυτό της και την πόλη για την ίδρυση του Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων.

Η επίσημη Τελετή Υπογραφής Μνημονίων στη Ροτόντα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, το Δήμο της Ραβέννας, το Δήμο της Λευκωσίας, τη Σερβική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, το Κέντρο Κυριλλο-Μεθοδιανών Σπουδών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και το Διεθνές Επιστημονικό Δίκτυο Pax Byzantino –Slava, άνοιξε τον δρόμο σε ένα έργο που με πολύ προσεκτικά βήματα τα τελευταία τρία χρόνια επιχειρεί να βγάλει τη Θεσσαλονίκη μπροστά σε μια πρωτοβουλία διεθνούς συνεργασίας με άρμα τον πολιτισμό.

Το γεγονός ότι ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει ως ένα επιτυχές εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης επιβεβαίωσε ο Διεθνής Διαγωνισμός Κοσμήματος με τίτλο ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΑΓΗΝΗ, ο οποίος ανέδειξε τρεις νικητές δημιουργούς από τη Θεσσαλονίκη, τον Βασίλη Παναγιωτίδη, την Αγγέλικα Μαυρίδου και την Gallery Diamond και τον Χρήστο Δημητρακόπουλο. Η Τελετή Λήξης του και η επίδοση των βραβείων στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έγινε παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος και επέδωσε τους τιμητικούς τίτλους στις κες. Θαλάσση, Χατζηχρήστου & Ναθαναηλίδου οι οποίες δεν είχαν χρηματικό βραβείο αλλά έλαβαν έπαινο.

Την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και τις εκδηλώσεις του διημέρου πλαισίωσαν: Ιεροψάλτες της πόλεως, η Λυρική Τραγουδίστρια Αγγελική Καθαρίου, ο Πρωτοψάλτης Γεώργιος Πατρώνας, το Φωνητικό Σύνολο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου υπό τη Δ/νση της Μαρίας-Έμμας Μελιγγοπούλου καθώς και η Ορχήστρα Σαξοφώνων «Κουκλουξσάξ» του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια όλων των εκδηλώσεων είχε ο Γεώργιος Πατρώνας.