Ο διορατικός γέρων Θεόδωρος της Βίριτσας!

17 Οκτωβρίου 2019

Εκκλησία στην Βίριτσα.

Μια φορά επισκέπτηκε τον Θεόδωρο [χαρισματούχος λαϊκός της Βίριτσας] ένας ψάλτης. Είχε ακούσει γι’ αυτόν και πήγε να δει τι είναι αυτός ο άνθρωπος. Δεν πίστευε ότι έχει διορατικό χάρισμα. Όταν λοιπόν μπήκε αυτός ο Ψάλτης στο δωμάτιό του ο Θεόδωρος μόλις τον είδε έσκυψε και άρχισε να φωνάζει:
– Αχ, πονάει, πάρα πολύ πονάει!

Ο επισκέπτης μόλις το είδε αυτό βγήκε έξω επειδή νόμιζε ότι ο Θεόδωρος είναι τρελός. Αλλά την επόμενη ημέρα θυμήθηκε τον γέροντα Θεόδωρο και μετανόησε γι’ αυτό που έκανε. Είχε οξεία σκωληκοειδίτιδα. Ο πόνος ήταν τόσο έντονος που δεν τον άφηνε να καθήσει. Περπατούσε από δω και από κει στο δωμάτιο του, επαναλαμβάνοντας:
– Αχ, πονάει, πάρα πολύ πονάει!

Μια φορά επισκέπτηκε τον Θεόδωρο ένας Ιερέας μαζί με την αδελφή του. Ο Ιερέας αυτός διηγήθηκε αργότερα το εξής: «Μόλις μπήκαμε στο δωμάτιο του Γέροντα εκείνος είπε:
– Πόσο μου πονάει εδώ! Να κάνω εγχείριση; Μάλλον όχι, καλύτερα χωρίς εγχείριση. Τι έχετε εκεί, εκεί μέσα, στα νεφρά;
– Τί λέει; Για μένα το λέει; ρώτησε η αδελφή μου. Εμένα δεν μου πονάει τίποτα. Μήπως μιλάει για μία φίλη μου, μοναχή; Αυτή έχει ένα τέτοιο πρόβλημα και μέχρι τώρα είχε κάνει πολλές εγχειρίσεις.

Η αδελφή μου, λοιπόν, νόμιζε ότι αυτά που ο Θεόδωρος αφορούσαν εκείνη την μοναχή· μόλις γύρισε στο σπίτι της αρρώστησε -στην περιοχή που είναι τα νεφρά εμφανίστηκε ένα απόστημα. Ήθελαν να της κάνουν εγχείριση αλλά περίμεναν μέχρι να έλθω εγώ να την κοινωνήσω.

Μου έστειλε ένα τηλεγράφημα και εγώ ήλθα και την κοινώνησα. Εκείνη την ημέρα οι χειρουργοί είχαν πολλές εγχειρίσεις γι’ αυτό την εγχείριση της αδελφής μου την άφησαν για την επόμενη ημέρα. Τη νύχτα το εμπύημα έσπασε, οπότε δεν χρειάστηκε εγχείρηση. Έγινε έτσι όπως το προείπε ό Θεόδωρος.

Από το βιβλίο «Σεραφείμ της Βίριτσα, ο νεοφανής άγιος της Ρωσικής Εκκλησίας, Βίος, θαύματα, προφητείες» των εκδόσεων Ορθόδοξος Κυψέλη.