Προσβάσιμη σελίδα

Συναυλία Λόγιας Βυζαντινής Εξωτερικής Μουσικής στην Ξάνθη

Στα πλαίσια του εορτασμού της 100ής Επετείου των Ελευθερίων της Ξάνθης η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου διοργάνωσε Συναυλία Λόγιας Βυζαντινής Εξωτερικής Μουσικής με το χορωδιακό και μουσικό σχήμα του εκ Θεσσαλονίκης Συλλόγου Ρωμανός ο Μελωδός, υπό τη Διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου του Ιερού Πατριαρχικού Ναού Αγίου Γεωργίου Φαναρίου κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη.

Τη συναυλία παρουσίασε ο Χοράρχης του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ξάνθης “Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης” και καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης κ. Ιωάννης Κατσούλης. Ο Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Νεοχωρίτης αναφέρθηκε στην ιστορία και τη σημασία της Εξωτερικής και Εκκλησιαστικής Βυζαντινής μουσικής καθώς και στα μουσικά μέλη που παρουσιάστηκαν.

Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε στο πολυπληθές ακροατήριο η μελοποίηση ύμνων του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου που αναφέρονταν στην πνευματική ελευθερία που ο Θεός χαρίζει στον άνθρωπο. Μετά το πέρας της συναυλίας τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ Ξάνθης και Κωνσταντινουπόλεως και ευχαρίστησε την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έδωσε την Πατριαρχική Ευλογία για την παρουσία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου στις πανηγυρικές εκδηλώσεις των Ελευθερίων της πόλης μας.

Ακόμη ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδηλώσεως: την Π.Ε. Ξάνθης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, τον Δήμο Ξάνθης, την ΣΕΚΕ ΑΕ και το Κοινωνικό Κέντρο “Σταύρος Χαλιορής”, καθώς και τον κ. Ιωάννη Κατσούλη και τους μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης για τη συμβολή τους. Τελευταίο στις ευχαριστιες άφησε τον πρώτο βοηθό του, τον άνθρωπο που έτρεξε για να κυλήσουν όλα ομαλά στην εκδήλωση, τον Πρωτοσυγκελλο της Ι.Μ. αρχιμ. Σωφρόνιο Γκουτζίνη.

Η εκδήλωση έκλεισε με την επίδοση αναμνηστικών δώρων και το ζεστό χειροκρότημα των Ξανθιωτών που κατέκλυσαν το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

Πηγή: orthodoxianewsagency

 

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Μαρκέλλου Πιράρ «Έτσι ψάλανε οι παππούδες»
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Θωμά Αποστολόπουλου «Δέκα λεπτομέρειες για τη βυζαντινή μουσική»
Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός
«Το ευ ζην μου εδίδαξε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος»
«Θα ανοίξω το στόμα της ψυχής μου και θα γεμίσει από Άγιο Πνεύμα»