Προσβάσιμη σελίδα

«Άδοντες και Ψάλλοντες» για 4η χρονιά-λόγου χάριν Μίκης Θεοδωράκης

Ο Δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συνδιοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά στη πόλη της Καβάλας από τις 7 έως 14 Μαΐου 2020, εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Απόστολο Παύλο, με τίτλο: «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία…». Άγγελμα Ελπίδος, λόγου χάριν Μίκης Θεοδωράκης».

Η φετινή διοργάνωση, μετά τις ομολογουμένως επιτυχείς εκδηλώσεις των προηγούμενων ετών, θα είναι αφιερωμένη σε ένα από τους σημαντικότερους εν ζωή Έλληνες μουσικοσυνθέτες τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος βιώνοντας τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας, επηρεάστηκε από παραδοσιακές μελωδίες και από πολύ νωρίς αποφάσισε να μοιράσει τη ζωή ανάμεσα στη μουσικής και σε αγώνες για ανθρωπιστικές αξίες. Τα πρώιμα χορωδιακά έργα του-όπως το Τροπάριο της Κασσιανής-προέκυψαν επειδή υπήρχε μια ζωντανή δική μας παράδοση τόσο σε εκκλησιαστικά όσο και σε χορωδιακά έργα. Από τη Μυτιλήνη ως τη Κεφαλλονιά και από τα Ιωάννινα ως την Τρίπολη παραδοσιακές ελληνικές μελωδίες άφησαν το δικό τους στίγμα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Με αυτόν τον τρόπο και με την καθοδήγηση διακεκριμένων καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών δασκάλων της μουσικής τέχνης και του πολιτισμού οι μαθητές θα βιώσουν την εμπειρία α) της χορωδιακής απόδοσης βυζαντινών ύμνων στο λειτουργικό χρόνο και χώρο ιερών ναών, β) της ερμηνείας μουσικών έργων σε διάφορους χώρους του αστικού τοπίου, γ) συγκεκριμένων επιμορφωτικών προγραμμάτων και γενικότερα δ) της δημιουργικής αφομοίωσης μουσικών ερεθισμάτων και πρωτοποριακών πρακτικών.

Για την πρόσκληση και το πρόγραμμα βλέπε εδώ 

Για δηλώσεις συμμετοχής βλέπε εδώ

Για το υλικό των βιωματικών εργαστηρίων βλέπε εδώ 

Για τα μέλη της Θείας Λειτουργίας βλέπε εδώ 

 

Δήλωση Συμμετοχής έως τις 20.12.2019

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Α')
«Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα» (π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)
Λόγος και Μέλος: Μικρό σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης (Β΄)