Λαϊκή Παράδοση του Πόντου: από το παρελθόν στο παρόν (29/11-1/12-2019)

18 Νοεμβρίου 2019

Διεθνές Συνέδριο Ποντιακής Λαογραφίας με τίτλο: Λαϊκή Παράδοση του Πόντου: από το παρελθόν στο παρόν, που θα πραγματοποιηθεί 29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2019 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (Αμφιθέατρο «ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ», Λεωφόρος Στρατού 2).

Το Συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 50  ετών από την ίδρυση του συλλόγου. Ο » ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ» είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1969 και οι σκοποί του είναι ιστορικοί, λαογραφικοί , καλλιτεχνικοί και μορφωτικοί, αφορούν δε τη ζωή όλων των Ποντίων που έζησαν επί χιλιετηρίδες στα παράλια του Ευξείνου Πόντου καθώς και τη σημερινή ζωή των Ποντίων. Επιδιώκεται  η περισυλλογή ποντιακού ιστορικού και λαογραφικού υλικού, η προβολή αυτού και η αξιοποίησή του.

Στο πλαίσιο λοιπόν των ανωτέρω σκοπών, το σωματείο επέλεξε αντί άλλων εορταστικών εκδηλώσεων ή ενός χορού, να διοργανώσει ένα Συνέδριο Ποντιακής Λαογραφίας, με συνδιοργανωτές  το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Συνέδριο.

Έγκριτοι επιστήμονες της Λαογραφίας, από Ελλάδα, Γαλλία, Αυστρία, Γεωργία και Τουρκία, θα συμμετέχουν στο Συνέδριο.

Παράλληλες εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου (σχετικές με την ποντιακή λαογραφία).

Τελετή έναρξης: Παρασκευή 29 Νοεμβρίου

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής υπογεγραμμένες από τους εκπροσώπους των δύο Πανεπιστημίων.

Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ