Ποτάμια της Γης

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

ObeyRiver_ex

Μια άσκηση – παιχνίδι για τους μαθητές

Οι πρώτοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν και μεγαλούργησαν δίπλα στο νερό. Είτε δίπλα σε θάλασσες είτε σε λίμνες είτε σε ποτάμια. Ο αρχαιότερος πολιτισμός που γνωρίζουμε, αυτός των Αιγυπτίων αναπτύχθηκε ζώντας σε μια χώρα που καταλαμβάνεται από έρημο, αλλά διαρρέεται από τον μεγαλύτερο ποταμό της  Γης, τον Νείλο. Αυτός δίνει ζωή σε όλο το μήκος της χώρας της Αιγύπτου. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή.

rivera copyΚάτι παρόμοιο, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη έκταση συμβαίνει και στη Νότια Αμερική, την οποία διασχίζει ο Αμαζόνιος, που στην κοίτη του δημιουργεί τεράστια τροπικά δάση. Μέσα στα δάση αυτά ζουν φυλές, που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκαλυφθεί τελείως. Δυστυχώς η έκταση του δάσους του Αμαζονίου μειώνεται συνεχώς, καθώς αποψιλώνονται μεγάλες εκτάσεις για ξυλεία. Έτσι καταστρέφεται σιγά σιγά ο μεγαλύτερος πνεύμονας του πλανήτη μας.

Στη Βόρεια Αμερική ο μεγαλύτερος ποταμός είναι ο Μισισιπής. Είναι ιδιαίτερα πλατύς και στο παρελθόν χρησίμευσε – πολύ περισσότερο από σήμερα – στη διακίνηση εμπορικών προϊόντων μεταξύ βορρά-νότου, καθώς και των κατοίκων των πόλεων που κτίσθηκαν στο μήκος της κοίτης του.

Εκτός από τον Νείλο, στην Αφρική υπάρχουν κι άλλοι μεγάλοι ποταμοί, σημαντικότεροι από τους οποίους είναι ο Νίγηρας και ο Κόνγκο, γύρω από τον οποίο σχηματίζεται η μεγαλύτερη τροπική ζούγκλα της ηπείρου.

Στην Αυστραλία δεν υπάρχουν μεγάλα ποτάμια. Ο Μάρεϊ Ντάρλινγκ διασχίζει νοτιοανατολικά το μεγάλο νησί, δημιουργώντας την ομώνυμη πεδιάδα.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη. Τα ποτάμια είναι μικρά σε σύγκριση με αυτά των άλλων ηπείρων. Μεγαλύτερος είναι ο Δούναβης, που πηγάζει από τον Μέλανα Δρυμό της Κεντρικής Ευρώπης και εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα.

Μεγάλοι ποταμοί βρίσκονται σε όλη την Ασία. Υπάρχουν αυτοί που κυλούν στη Σιβηρία και είναι παγωμένοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτός  είναι και ο λόγος που δεν υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί γύρω από αυτούς. Ο Βόλγας, που χύνεται στην Κασπία και οι Όβης, Λένας, Ιενεσέης, που χύνονται στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό είναι οι μεγαλύτεροι σε μήκος.

Αντίθετα, στις εύκρατες περιοχές της Ανατολικής Ασίας συγκεντρώνονται πληθυσμοί ανθρώπων που σε σύνολο ξεπερνούν το δισεκατομμύριο. Εδώ βρίσκονται μερικές από τις μεγαλουπόλεις του κόσμου, κτισμένες κυρίως στις εκβολές των ποταμών Αμούρ, Χουάνγκ Χο και Γιάνγκ Τσε Κιάνγκ. Νοτιότερα, στην Ινδοκίνα, ο Μεκόνγκ διασχίζει όλη τη χερσόνησο, δημιουργώντας τροπικά δάση.

Παρακάτω μπορείς να παίξεις ένα διαδραστικό παιχνίδι και να μάθεις που βρίσκονται αυτά τα μεγάλα ποτάμια.

simaΑν θέλεις να ασχοληθείς με το παιχνίδι, βλέποντάς το σε μεγαλύτερες διαστάσεις, κάνε κλικ στο εικονίδιο αριστερά.