100 χρόνων από την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-2019)

1 Δεκεμβρίου 2019

H «Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε.» και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος συνδιοργανώνουν εκδήλωση με αφορμή την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-2019). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με το καλωσόρισμα των Προέδρων των δύο συλλόγων, του κ. Πολύβιου Στράντζαλη και του κ. Αντωνίου Οραήλογλου, αντίστοιχα. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί από τον αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, ομιλία με θέμα: «Στρατηγικά- Τακτικά συμπεράσματα από τις επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία, 1919-1922», συνοδευόμενη από την προβολή βίντεο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών σχετικού με τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη, της Προποντίδας και της Σμύρνης, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Ιωάννη Τσάμη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι σύλλογοι: «Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε.», ο Λαογραφικός Σύλλογος Νέου Ρυσίου: «Η Αρετσού», ο Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατικών Ελευθερίου Κορδελιού: «Η Αγία Φωτεινή» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο αντιστράτηγος Λαλούσης θα ξεναγήσει τους επισκέπτες σε έκθεση φωτογραφικών της Μικρασιατικής Εκστρατείας.