Γόρτυνος Ιερεμίας: «Καλά Χριστούγεννα, σημαίνει να νοήσουμε τον σκοπό, για τον οποίο γεννήθηκε ο Χριστός»

25 Δεκεμβρίου 2019

Σήμερα, αδελφοί μου χριστιανοί της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, εορτάζουμε την πιο μεγάλη εορτή της πίστης μας. Σήμερα εορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Όταν γεννιέται ένα παιδάκι, αυτό δεν υπήρχε πρωτού να γεννηθεί. Ο Ιησούς Χριστός όμως, που σήμερα εορτάζουμε την γέννησή Του, υπήρχε προ πάντων των αιώνων. Πριν να γεννηθεί από την Παναγία Μητέρα Του, γεννήθηκε προαιώνια από τον άναρχο Πατέρα Του. Και γιατί γεννήθηκε και από την Παναγία; Γεννήθηκε για να ενώσει στο Πρόσωπό Του μαζί με την θεία φύση, που είχε σαν Θεός, να ενώσει και την ανθρώπινη φύση, που έλαβε από την Παναγία. Και έπρεπε να γίνει αυτό, αγαπητοί μου χριστιανοί, γιατί ο Θεός έπλασε από την αρχή τον άνθρωπο, για να ενωθεί μαζί Του. Θέωση την λέγουμε την ένωση αυτή. Και οι άγιοι της Εκκλησίας μας, τους οποίους επικαλούμαστε, έγιναν θεούμενοι.

Ο Ιησούς Χριστός, αδελφοί μου, που σήμερα εορτάζουμε την γέννησή Του από την Παναγία, ήρθε ανάμεσά μας και μας έδειξε τον τρόπο, πως πρέπει να ζούμε για να γίνουμε θεούμενοι. Ο σαρκωθείς Υιός του Θεού, ο Ιησούς Χριστός, αγαπητοί μου, έζησε ανάμεσά μας με ΑΓΑΠΗ. Παρηγορούσε τους πονεμένους και θλιμμένους, έτρεφε τους πεινασμένους, πλησίαζε τους αμαρτωλούς όχι για να τους καταδικάσει, αλλά για να τους σώσει. Και η εντολή που άφησε στους ιδικούς Του ήταν η εντολή της ΑΓΑΠΗΣ. «Ταύτα εντέλλομαι υμίν, ίνα αγαπάτε αλλήλους», τους είπε (βλ. Ιω. 15,17). Αν λοιπόν είμαστε του Χριστού, αν είμαστε χριστιανοί, όπως λεγόμαστε, αν γιορτάζουμε πραγματικά Χριστούγεννα, πρέπει, αδελφοί μου, να ζούμε με αγάπη προς τους άλλους. Αγάπη σημαίνει να χαιρόμαστε στην χαρά του άλλου και να συλλυπούμαστε στην πόνο του. Αγάπη σημαίνει αυτό που περισσεύει να το δίνουμε στην χήρα και στο ορφανό, στον πτωχό και τον πεινασμένο. Και αγάπη σημαίνει να μην κατηγορούμε κανένα, έστω και αν τον βλέπουμε να αμαρτάνει ακόμη. Πάντα πρέπει να έχουμε ένα λόγο συμπάθειας για τον άλλο και για τον αμαρτωλό, για να έχει και ο Θεός συμπάθεια και σε μας, γιατί όλοι μας είμαστε αμαρτωλοί και ένοχοι απέναντι του Θεού.

Η άλλη εντολή που μας έδωσε ο Ιησούς Χριστός, αδελφοί, με την οποία ζούμε πραγματικά Χριστούγεννα, είναι το να τελούμε την θεία Λειτουργία. «Τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν», μας είπε (βλ. Α´ Κορ. 11,24). Και η θεία Λειτουργία γίνεται για να βγεί ο ιερεύς έξω κρατώντας το άγιο Ποτήριο και να πεί στους πιστούς: Ελάτε να κοινωνήσετε! «Μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης προσέλθετε»! Πρέπει να κοινωνούμε, αδελφοί χριστιανοί! Και να κοινωνούμε συχνά. Ο Ιησούς Χριστός μας το είπε καθαρά: «Εάν μη φάγετε την Σάρκα του Υιού του ανθρώπου και πίετε αυτού το Αίμα, ουκ έχετε ζωήν εν εαυτοίς» (βλ. Ιω. 6,53). Όταν δε κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, τότε πετυχαίνουμε αυτό που είπα στην αρχή, ότι ο Χριστός σαρκώθηκε και έγινε άνθρωπος, για να ενώσει την θεία φύση με την ανθρώπινη φύση. Ναί, παίρνοντες μέσα μας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού με την θεία Κοινωνία, γινόμαστε – ανάλογα με την καθαρότητά μας – γινόμαστε«θεοφόροι», γιατί παίρνουμε μέσα μας τον Θεό. Γινόμαστε «χριστοφόροι», γιατί παίρνουμε μέσα μας τον Χριστό.

Χριστιανοί μου! Εγώ ο Αρχιερεύς του Χριστού, μαζί με τους άλλους συμπρεσβυτέρους συλλειτουργούς μου Ιερείς Σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα. Καλά Χριστούγεννα όμως δεν σημαίνει ένα καλό φαγητό – και αυτό βέβαια θα το απολαύσετε –, αλλά καλά Χριστούγεννα, σημαίνει να νοήσουμε τον σκοπό, για τον οποίο γεννήθηκε ο Χριστός. Και τον σκοπό αυτό τον πετυχαίνουμε εφαρμόζοντας στην ζωή μας αυτά τα δύο που σας είπα παραπάνω. Να ζούμε με αγάπη ο ένας προς τον άλλο και να πηγαίνουμε κάθε Κυριακή στην θεία Λειτουργία, κοινωνώντας συχνά τα άχραντα Μυστήρια, το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού, του σαρκωθέντος Υιού του Θεού.

Χρόνια σας πολλά!

Με πολλές ευχές,
† Ο Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας