Προσβάσιμη σελίδα

Η Θεολογική Σχολή τίμησε τον πατέρα της σύγχρονης βυζαντινής μουσικολογίας

Εόρτια εκδήλωση προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Γρήγορη Στάθη, πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Τον τιμώμενο προσφώνησε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεόδωρος Γιάγκου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Παναγιώτης Σκαλτσής, ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης πρωτοπρ. Χρυσόστομος Νάσσης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και ο εκπρόσωπος των φοιτητών Δημήτρης Παναγίτσας.

Ακολούθησε ο Βυζαντινός χορός του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης σε μελοποιήσεις του τιμώμενου καθηγητή υπό τη διεύθυνση του κ. Πέτρου Παπσρμανουήλ. Τιμητικό λόγο για τον ομότιμο καθηγητή εκφώνησε ο Αντώνης Κωνσταντινίδης Δε Μουσικολογίας, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο και τη προσφορά του πατέρα της Βυζαντινής Μουσικολογίας εν Ελλάδι.

Στο δεύτερο μέρος ο βυζαντινός χορός του Κρατικού Ωδείου έψαλλε κι άλλες μελοποιήσεις του τιμώμενου και εν συνεχεία έγινε η επίδοση τιμητικής πλακέτας μετά περγαμηνής στον κ. Στάθηωαπό τον Πρόεδρο του τμήματος Θεολογίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Χριστιανικής Λατρείας και Πολιτισμού Παναγιώτη Σκαλτσή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι της Θεολογικής Σχολής,  η Μαρία Αλεξάνδρου και ο Εμμανουήλ Γιαννόπουλος, Καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, βυζαντινομουσικολόγοι, ψάλτες και φιλόμουσοι, καθώς και πολλοί φοιτητές.

 

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Μαρκέλλου Πιράρ «Έτσι ψάλανε οι παππούδες»
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Θωμά Αποστολόπουλου «Δέκα λεπτομέρειες για τη βυζαντινή μουσική»
Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός
«Το ευ ζην μου εδίδαξε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος»
«Θα ανοίξω το στόμα της ψυχής μου και θα γεμίσει από Άγιο Πνεύμα»