Προσβάσιμη σελίδα

«Ματθαίος Βατοπαιδινός: Βιογραφία, Εργογραφία, Μουσικολογικά Σχόλια»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της μουσικολογικής επιστημονικής εσπερίδας με θέμα «Ματθαίος Βατοπαιδινός: Βιογραφία, Εργογραφία, Μουσικολογική Σχόλια», ενταγμένη στη μουσική εκδήλωση με τον ευρύτερο τίτλο: «Μοναχός Ματθαίος Βατοπαιδινός (1774-1849)-170 χρόνια από τη κοίμηση» του τα οποία λαμβάνουν χώρα στο θέατρο Παλλάς επί της Βουκουρεστίου.

Στο δεύτερο μέρος ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στα μελοποιήματα του Ματθαίου Βατοπαιδινού με ερμηνείες από καταξιωμένους Πρωτοψάλτες και βυζαντινούς χορούς.

Την αυλαία των εργασιών άνοιξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μέγιστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ και ακολούθησαν οι μουσικολογικές εισηγήσεις. Το λόγο πρώτος έλαβε ο Αχιλλέας Χαλδαιακης, Καθηγητής Μουσικολογίας και Ψαλτικής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ματθαίος Βατοπαιδινος, (1774-1849): ο εν μουσικοίς παρρησιαστικός».

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Γεώργιος Κωνσταντίνου, δρ. Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ματθαίος Βατοπαιδινος: Μεταξύ παλαιάς και νέας μεθόδου. Ένας πολύτιμος οδηγός Ψαλτικής» και τελευταίος ομιλητής ο Κωνσταντίνος Λαναράς, Μsc Μουσικολογίας, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: «Δοξαστάριο Αποστίχων,-Πανηγυρική: η μελοποιητική δεινότητα του Ματθαίου Βατοπαιδινού».

Παρόντες στην Εσπερίδα ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Κωνσταντίνος Πολίτης, οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι: Εμμανουήλ Γιαννόπουλος, Μπαλαγιώργος Δημήτριος, Γρηγόριος Αναστασίου, Μιχαήλ Στρουμπάκης, Οφικιάλιοι Πρωτοψάλτες, μεταξύ των οποίων ο Θεόδωρος Βασιλικός, Φώτης Κετσετζής, Γεώργιος Ρεμούνδος, Γιώργος Δεμελής, οι εκλεκτοί Πρωτοψάλτες: Άκης Λιλιόπουλος, Δημήτρης Γαλάνης, Ιωάννης Χασανίδης, Μιχαήλ Ζάμπας, Ανδρέας Ιωακείμ, Κωνσταντίνος Σιάχος, πολλοί κληρικοί, ιεροψάλτες και φιλόμουσοι και κυρίως φοιτητές και σπουδαστές της ψαλτικής τέχνης.

Την επιστημονική εσπερίδα συντόνισε ο Κωνσταντίνος Ντίνας, Καθηγητής Γλωσσολογίας και Πρωτοψάλτης.

 

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Α')
«Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα» (π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)
Λόγος και Μέλος: Μικρό σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης (Β΄)