Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής: Ημέρα χαρμόσυνος και εορτή πανευφρόσυνος!

17 Δεκεμβρίου 2019

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης, Γέροντας, π. Εφραίμ (στο κέντρο) με τον τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, Αρχιμανδρίτη, π. Βαρνάβα Γιάγκου και τον βουλευτή Σταύρο Καλαφάτη.

 

“Ημέρα χαρμόσυνος, και εορτή πανευφρόσυνος ανέτειλε σήμερον, το Όρος το Άγιον τέρπου και αγάλλου, ότι εκ των κόλπων σου εβλάστησεν, ως αειθαλές φυτόν αθανασίας, Ιωσήφ ο αοίδιμος…”.

Δοξαστικό της Λητής της ακολουθίας του οσίου Ιωσήφ Ησυχαστή. Ποίημα Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού.

Πράγματι, σε “εορτή πανευφρόσυνο” και συμπόσιο χαρμόσυνο εξελίχθηκε η χθεσινή εκδήλωση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στην Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της επετειακής έκδοσης “Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, Επιστολές και ποιήματα, 60 χρόνια από την κοίμησή του”.

Η οσιακή και πλήρης χάριτος βιοτή του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή και Σπηλαιώτη (1897-1959), του νέου οσίου της Εκκλησίας σύμφωνα με την πρόσφατη εξαγγελία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, έμοιαζε να φανερώνεται και να αναπαριστάται μπρος στα μάτια μας μέσα από το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για την ζωή του, να εξαίρεται και να εγκωμιάζεται από τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες όσων έλαβαν τον λόγο, αλλά και να υμνείται από τους εκκλησιαστικού ύμνους της ακολουθίας του, που έγραψε το πνευματικό του τέκνο Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός, και απέδωσε βυζαντινός χορός ιεροψαλτών.

Ένας πνευματικός ύμνος έξαρσης για τον νέο όσιο, όπως και τους λοιπούς νέους αγιορείτες οσίους, Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη, Σωφρόνιο Αγιορείτη και του Έσσεξ, Δανιήλ Κατουνακιώτη και Εφραίμ Κατουνακιώτη, αλλά και για την ίδια την αγιότητα η οποία αποτελεί την ουσία της ζωής της πίστεως και της Ορθόδοξης Εκκλησίας!

Έτσι και και εμείς μπορούμε εύλογα να παραφράσουμε το Δοξαστικό της Λιτής της ακολουθίας του οσίου Ιωσήφ και να πούμε:

Τέρπου και αγάλλου, Όρος το Άγιον, ότι εκ των κόλπων σου εβλάστησαν, ως αειθαλή φυτά αθανασίας οι νέοι όσιοι σου!

Τέρπου και αγάλλου, Ορθόδοξη Εκκλησία, ότι οι νέοι όσιοι σου έθρεψαν και θρέφουν τα νέα βλαστήματά σου και τους νέους όσιους σου!

Τέρπου και αγάλλου, οικουμένη, ότι οι νέοι όσιοί σου, την ελπίδα του κόσμου ακεραία παρέδωσαν ζώσα!

Τέρπου και αγάλλου, αναζητητή άνθρωπε, ότι ο αναστημένος Ιησούς Χριστός, παραμένει απτός και ψηλαφητός ανάμεσα μας διά μέσω των αγίων Του!

Τέρπου και αγάλλου, κόσμε, για την παρηγορία και την περίθαλψη της στοργής των αγίων!

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδη – «Ορθοδοξία» Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Αρχιμανδρίτης, π. Βαρνάβας Γιάγκου, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, ενώ τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι Μητροπολίτες: Μιλήτου κ. Απόστολος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Άρτης κ. Καλλίνικος, Κίτρους κ. Γεώργιος, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, Σιατίστης κ. Αθανάσιος, Κοζάνης κ. Παύλος και ο Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος. Παρόντες στην επετειακή αυτή εκδήλωση ήταν και εκπρόσωποι των Μητροπολιτών Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου.

Στην εκδήλωση, εκτός από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, παρέστησαν οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, Διονυσίου Αρχιμανδρίτης Πέτρος, Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτης Ελισαίος (ομιλητής της εκδήλωσης), Σταυρονικήτα Αρχιμανδρίτης Τύχων και ο Δικαίος της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα Καρυών Γέροντας Εφραίμ. Εκπροσώπους τους έστειλαν και οι Αγιορειτικές Μονές Παντοκράτορος, Γρηγορίου και Ξενοφώντος.

Παρευρέθησαν επίσης ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω Αρχιμανδρίτης Μάξιμος, ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Ηγούμενος της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου – Σκήτη Βεροίας και πολλοί άλλοι κληρικοί, μοναχοί και μοναχές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, οι Βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτριος Κούβελας, η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντώνιου, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Σπυρίδων Μιλτιάδης, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής, Θεόδωρος Γιάγκου και πολλοί άλλοι πανεπιστημιακοί.


Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” και συμμετείχε πλήθος κόσμου από την Θεσσαλονίκη, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, άνοιξε με ύμνους από την ακολουθία του οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή ο Βυζαντινός Χορός οι “Φιλαθωνίται”,  με χοράρχη τον Δημήτριο Μανούση.

Ακολούθως, ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, σύμβουλος έκδοσης της “Πεμπτουσίας” και διευθυντής Σπουδών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, Νίκος Κόιος έδωσε τον λόγο στον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Αρχιμανδρίτη, π. Βαρνάβα Γιάγκου ο οποίος είπε τα κάτωθι.

“Τα κείμενα αποπνέουν έντονον την ευωδίαν της αγιότητος”

Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην εκδήλωση, Αρχιμανδρίτης, π. Βαρνάβας Γιάγκου, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης.

Σεπτή εντολή της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, εκπροσωπώ ταπεινώς, άμα δε και οφειλετικώς, την Ιεράν Κορυφήν της Ορθοδοξίας, μεταφέρων εις την εκλεκτήν ταύτην σύναξιν των ιερωτάτων Αρχιερέων, των τιμιωτάτων καθηγουμένων και μοναχών, των ευλαβεστάτων κληρικών και λαϊκών, τον πατρικόν Αυτής χαιρετισμόν και τας πατριαρχικάς ευχάς και ευλογίας διά τας επικειμένας εορτάς της του Χριστού επιφανείας.

Εις το προεόρτιον πνεύμα των Χριστουγέννων, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βατοπαιδίου, προνοούσα διά την των χριστιανών ωφέλειαν, ωργάνωσε την παρούσαν εκδήλωσιν τιμής, προσκαλούσα μετά του υμνωδού ένα έκαστον εξ ημών, ίνα «ίδωμεν που εγεννήθη ο Χριστός» και οδεύσωμεν «μετά των μάγων» προς συνάντησιν και προσκύνησιν του Νοητού Ηλίου της δικαιοσύνης.

Εις την πορείαν ταύτην νέος ως προπορεύομενος αστήρ είναι ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής, ο οποίος ως μυρίπνοον άνθος του Παραδείσου εξήνθησε εις τον Αγιώνυμον Άθωνα, καθιστάμενος ούτω πως «φως του κόσμου και άλας της γης».

Η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, συνοδική αποφάσει, συναρίθμησε εσχάτως εις την χορείαν των Αγίων δυο εκλεκτά τέκνα της Αγιωνύμου Πολιτείας, τους οσίους Ιερώνυμον Σιμωνοπετρίτην και τον Γερόντα Σωφρόνιον.

Προ διμήνου o Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγγειλε την πρόθεσιν Αυτού δι’ αγιοκατάταξιν δυο άλλων σεβασμίων Γερόντων του Άθωνος, του Ιωσήφ Ησυχαστού και του Εφραίμ Κατουνακιώτου, οι οποίοι, μετά των αγίων Παϊσίου και Πορφυρίου, προβάλλουν τον ιερόν Άθωνα ως εκλεκτόν τόπον αγιότητος, προσελκύων τον θαυμασμόν των απανταχού γης ορθοδόξων λαών, ιδιαιτέρως κατά τας ημέρας μας.

Η μοναστική Πολιτεία του Άθωνος παραμένει εις την ιστορίαν ως το ιερώτερον σέμνωμα της Μητρός Εκκλησίας˙ οι δε πνευματικοί αυτού δεσμοί παραμένουν ακατάλυτοι. Το Άγιον Όρος ακτινοβολεί εις τα πέρατα της Οικουμένης τον πνευματικόν θησαυρόν της Βασιλίδος των Πόλεων, τρόπον τινά ως Βυζάντιον μετά το Βυζάντιον.

Εις την εποχήν, την οποίαν διαβιούμεν, επλεόνασε, δυστυχώς, το πνεύμα της εκκοσμικεύσεως, προσανατολισμένον σταθερώς εις την εξορίαν του Θεού από την κοινωνίαν των ανθρώπων. Όμως, το έλεος του Θεού παραμένει μεθ’ ημών, επιμαρτυρούμενον διά της υπερπλεοναζούσης χάριτος Αυτού, ήτις κατεργάζεται τον αγιασμόν ημών, ποιούσα τα ένδοξα και ισχυρά και καταλυτικά της αμαρτίας. Η εκκοσμίκευσις επιδιώκει την αυτονόμησιν του ανθρώπου από τον Θεόν.

Όμως, η Εκκλησία προβάλλει διαρκώς ως την ιδανικωτέραν απάντησιν εις την υπαρξιακήν αγωνίαν του ανθρώπου την αγιότητα, δηλαδή την πλήρη κοινωνία κτιστού και Ακτίστου, εν η αποκαλύπτονται τα αιώνια και άρρητα μυστήρια του Θεού.

Η αγιότης είναι το ζητούμενον διά πάντα άνθρωπον. Όπως χαρακτηριστικώς διετυπώθη εις την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, προ τριών περίπου ετών εις την Κρήτην: «Δεν νοείται αγιότης του ανθρώπου εκτός του σώματος του Χριστού, “ο εστίν η Εκκλησία” (Εφεσ. α’ 23). Η αγιότης πηγάζει από τον μόνον Άγιον. Είναι μετοχή του ανθρώπου εις την αγιότητα του Θεού εν τη «κοινωνία των αγίων», ως διακηρύσσεται εις την εκφώνησιν του ιερέως κατά την θείαν Λειτουργίαν: “Τα Άγια τοις αγίοις” και εις την απάντησιν των πιστών “Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν”».
Οι ειρημένοι νέοι Αγιορείται Άγιοι επολιτεύθησαν ως πιστά τέκνα της Εκκλησίας και ηγίασαν εσχάτως έχοντας ακλόνητον εκκλησιολογικόν φρόνημα.

Αι θεολογικαί και πνευματικαί προϋποθέσεις της αγιότητος καταγράφονται κατά άριστον τρόπον εις τας επιστολάς και τα ποιήματα του Γέροντος Ιωσήφ, κείμενα τα οποία δημοσιεύονται εις ένα επιμελημένον τόμον. Δι’ αυτών καταυγάζεται η ψυχή του ανθρώπου υπό του θείου φωτισμού και κεντρίζεται η αγάπη προς τον Σωτήρα Χριστόν. Είναι κείμενα βαθύτατα νηπτικά, αλλά και ποιμαντικά. Φανερώνουν δε το υψηλόν επίπεδον πνευματικότητος του συγγραφέως και αποπνέουν έντονον την ευωδίαν της αγιότητος.

Ευχόμενος υικώς, άγιοι Αρχιερείς, διά την πνευματικήν προκοπήν του λαού του Θεού μεταφέρω και αύθις τας πατριαρχικάς ευχάς, διά πρεσβειών των εν Αγιωνύμω Όρει ασκήσει διαλαμψάντων και δη του οσίου βιοτής πατρός ημών Ιωσήφ Σπηλαιώτου και Ησυχαστού, τας πατριαρχικάς ευχάς όπως ο εναθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού χαρίσηται εις πάντας υμάς το άπειρο έλεος κατά την πολευσπλαχνίαν αυτού.