Τα Χριστούγεννα στη νεοελληνική τέχνη.

13 Δεκεμβρίου 2019

Γιορτές στη Γέννηση του Θεανθρώπου, ποιος μπορεί να μείνει αδιάφορος; Το πνεύμα των Χριστουγέννων επηρεάζει αναμφισβήτητα όλους μας, επηρεάζει και την τέχνη, εμπνέοντας στο πέρασμα των χρόνων Νεοέλληνες καλλιτέχνες, εικαστικούς, ποιητές και μουσικούς. Τα Χριστούγεννα στη Νεοελληνική τέχνη είναι ένα πρωτότυπο και επίκαιρο θέμα που θα μας επιτρέψει να επιχειρήσουμε ένα ενδιαφέρον εικαστικό ταξίδι, ξεκινώντας από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, διατρέχοντας τον 19ο αιώνα και φθάνοντας στην περίφημη καλλιτεχνική γενιά του 1930.

Σκοπός της εικαστικής περιήγησης είναι να παρουσιάσει τόσο τη θεματική των έργων όσο και την τεχνοτροπία των δημιουργών, να τα ερμηνεύσει ως προς τους συμβολισμούς που εμπεριέχουν και το πλαίσιο δημιουργίας τους και τέλος, να αναδείξει την εξέλιξη και ιδιαιτερότητα της Νεοελληνικής τέχνης. Πρόκειται σαφώς για μια πολύ ιδιαίτερη τέχνη που ισορροπεί μεταξύ των δυτικών επιδράσεων αλλά και της βυζαντινής και λαϊκής της παράδοσης. Η περιήγηση θα περάσει μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης, κυρίως τη ζωγραφική, την αγιογραφία, την ξυλογλυπτική και τη φωτογραφία εποχής. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνουν τρεις βασικοί σταθμοί.

Πρώτος σταθμός, οι Νεοέλληνες καλλιτέχνες που υιοθέτησαν τις αρχές της ακαδημαϊκής ζωγραφικής, δεύτερος σταθμός η αναβίωση της αγιογραφίας και τέλος, οι εικαστικοί της γενιάς του 1930 που συνδύασαν την ελληνικότητα και την παράδοση με τον μοντερνισμό και την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική πρωτοπορία.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ