Προσβάσιμη σελίδα

Τιμητική εκδήλωση για τον κορυφαίο εκπρόσωπο της Σχολής της Κοπεγχάγης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στο φουαγιέ του τμήματος μουσικών σπουδών του Α.Π.Θ. η Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα & Τιμητική εκδήλωση με τίτλο:«Τα Monumenta Musicae Byzantinae–ένας διεθνής πρωτοποριακός οργανισμός για τη μελέτη της ελληνικής και σλαβικής εκκλησιαστικής μουσικής (από το 1931 μέχρι σήμερα)».

Στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο αναπλ. καθ. Christian Troelsgård, εκ μέρους του Προέδρου του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ., κ. Αιμίλιο Καμπουρόπουλο. Για τον κ. Christian Troelsgård, μίλησε η αναπλ. Καθηγήτρια κ. Μαρία Αλεξάνδρου, με θέμα: Ο Christian Troelsgård,ένας κορυφαίος εκπρόσωπος της Σχολής της Κοπεγχάγης» κάνοντας εκτενή αναφορά στην επιστημονική εργογραφία του τιμώμενου η οποία περιλαμβάνει πάνω από 90 άρθρα.

Ακολούθησε αντιφώνηση του τιμώμενου με θέμα: «The Monumenta Musicae Byzantine» και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με βυζαντινούς ύμνους από μεταγραφές και εξηγήσεις διαφόρων μουσικολόγων, Λόγια Μουσική της Πόλης και Κάλαντα με τα σύνολα του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ: Βυζαντινών Λόγος και Μέλος, Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής «Χρυσορρήμων», Σχήμα κλασικής Ανατολικής Μουσικής «Ψαλτήρα”, στελέχη του «Μουσικού Πολύτροπου», Καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι των οποίων είναι οι Ιωάννης Καϊμάκης, Μαρία Αλεξάνδρου, Εμμανουήλ Γιαννόπουλος. Μετά το πέρας της ημερίδας ακολούθησε η επίδοση επαίνου στους αποφοίτους του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Η βυζαντινή μουσική επιστήμη και καλλιτεχνική δημιουργία».

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Η Μεγάλη Παράκληση από το Μοναστήρι της Ορμύλιας
«Τα της Μαρίας δάκρυα», ήχ. πλ. δ΄ (Άρχων Υμνωδός Σπ. Υφαντής)
«Ανοιξαντάρια» Γ. Τσατσαρώνη, ήχ. πλ. α΄ (Άρχ. Μαΐστωρ Γρ. Νταραβάνογλου)
Το λειτουργικό περιεχόμενο της κατηχήσεως