Προσβάσιμη σελίδα

«Απολυτίκια για μεγάλες γιορτές. Διδακτικές προσεγγίσεις»

Το παρόν σεμινάριο σκοπεύει στην εκμάθηση και υποβοήθηση διδασκαλίας βυζαντινών απολυτικίων, όπως π.χ. των Τριών Ιεραρχών, του Ευαγγελισμού, του Αγίου Δημητρίου, των Χριστουγέννων, του Μεγάλου Βασιλείου κ.ά., τα οποία χρειάζεται ο εκπαιδευτικός στη διαμόρφωση σχολικών γιορτών με παιδιά διάφορων τάξεων ή και με ενηλίκους σε χορωδίες, σωματεία κ.ά.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με ασκήσεις ζεστάματος που βασίζονται μεταξύ άλλων σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά θεωρητικά διαγράμματα. Μετά θα γίνει μια επανάληψη των βυζαντινών σημαδοφώνων και του οκτάηχου συστήματος, βάσει διάφορων διδακτικών παιχνιδιών. Ακολουθεί η εκμάθηση του απολυτικίου του Μεγάλου Βασιλείου, περνώντας από τα στάδια της παραλλαγής, του κανοναρχήματος, του μέλους και του ισοκρατήματος. Έμφαση δίνεται επίσης στην κατανόηση της μετρικής δομής του κομματιού και στη διεύθυνση. Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με την εξάσκηση στην ψαλμώδηση και άλλων απολυτικίων, όπως το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών και το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικής, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, νηπιαγωγούς και σε κάθε ενδιαφερόμενο και είναι ανοιχτό τόσο σε αρχάριους όσο και σε πιο προχωρημένους, όσον αφορά θέματα της βυζαντινής μουσικής.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και μουσικοπαιδαγωγικό υλικό.
Οικονομική ενίσχυση: 10€
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για τα μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. (2020), για τα μέλη της Γυναικείας Βυζαντινής Χορωδίας της Ε.Ε.Μ.Ε. «Αγία Ανυσία» και για τα μέλη της Χορωδίας της Ε.Ε.Μ.Ε. (2019-2020).
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής: https://forms.gle/zQ5zKeyfZdL1msSo6

Σας περιμένουμε, για να ανακαλύψουμε μαζί την ομορφιά της βυζαντινής μουσικής!
Πληροφορίες: [email protected]

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Κυριακή Ε΄ Νηστειών
Τη υπερμάχω στρατηγώ...: επεξεργασία μέλους Δημοσθένης Φιστουρής
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής E’ Νηστειών (21/04/2024)
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου