…..αλλά ζωή ατελεύτητος!

21 Φεβρουαρίου 2020

(Με πολύ ενδιαφέρον αναγνώσαμε στην προσφιλή ιστοσελίδα της ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑΣ, ότι το Ψυχοσάββατο, 22-2-2020, από 6.30 – 9.30 π.μ, θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Ζώνης Κυψέλης, θεία λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κατά καιρούς, πάλαι τε και επ΄εσχάτων, ιεροψαλτών, χοροστατούντος του Σεβαστού μας Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτου, Πατρός Εφραίμ).

Με το σημαντικό αυτό γεγονός και την εύστοχη επιλογή του Ψυχοσάββατου για την τέλεση αυτού του μνημοσύνου, φρονούμε ότι εκφράζεται κατά τον καλύτερο τρόπο η οφειλόμενη απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης, προς τις ψυχές εκείνων, που τη ζωή τους όλη, δονούσε η υπόσχεση προς τον Κύριο: «Άσω τω Κυρίω εν τη ζωή μου, ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω».

Μέσα στον προαύλιο χώρο του Ναού της Αγίας Ζώνης υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι με χαριτωμένο κεραμοσκέπαστο κουμπεδάκι. Είναι αφιερωμένο στην «Τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου». Βλέποντάς το, νοιώθεις αμέσως την επιθυμία να το πλησιάσεις, να περάσεις στο εσωτερικό του, να ανάψεις ένα κερί και να μείνεις λίγα λεπτά για να γαληνέψεις και να πάρεις μερικές ανάσες. Καθώς ετοιμάζεσαι να περάσεις την είσοδό του, βλέπεις μια εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα, που γράφει: Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΟΛΓΑΣ ΟΖΕΡΩΦ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΡΩΣΙΑΣ ΕΝ ΕΤΕΙ 1843. Το λίγο φως, που καταφέρνει να εισβάλει και να κάνει διακριτές τις παλιές αγιογραφίες,  δημιουργεί κλίμα κατάνυξης, που σε υποβάλλει και θέλεις να παρατείνεις την παραμονή σου. Έξω από το ναΐδριο  υπάρχει ο Εσταυρωμένος μέσα σε ανοιχτό κουβούκλιο, όπου καίει η ακοίμητη κανδήλα. Ακριβώς δίπλα υπάρχει μαρμάρινος τάφος, που στην ταφόπλακα είναι χαραγμένη η επιγραφή: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΖΕΡΩΦ ΠΡΕΣΒΥΣ ΡΩΣΙΑΣ 1843 ΣΥΛΛΕΞΑΣ ΑΠΕΘΕΤΟ ΟΣΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΡΩΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ 1821-1829 ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΕΙΣ ΜΑΧΑΣ ΕΝ ΓΑΛΑΤΣΙΩ ΑΤΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

Το σύνολο αυτό σε αγγίζει και δεν το προσπερνάς χωρίς να νιώσεις κάτι βαθύτερο. Άθελα αναμοχλεύεις τις ιστορικές μνήμες και αναρωτιέσαι πώς προσπέρασε η «Ελευθερία», και δεν είδε τα σκορπισμένα ιερά οστά των αγωνιστών, που έπεσαν στο Γαλάτσι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, κατά τα έτη 1821-1829;

Θεωρώ αυτονόητο ότι μεθαύριο θα μνημονευθούν και τα ονόματα  των κτιτόρων Αλεξάνδρου και Όλγας Οζέρωφ, ως και των πεσόντων στις μάχες του Γαλατσίου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Ανωνύμων Ηρώων.

Δίπλα από τον περίβολο του Ναού της Αγίας Ζώνης, στέκονται «αμίλητα» παλιά κτίρια, που στεγάζουν το Άσυλο Ανιάτων Κυψέλης.

Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να δώσουν το παρόν, όσοι μπορούν. Πιστεύω ότι θα πάρουν κάτι που χρειάζεται ο καθένας μας, ιδιαίτερα στους καιρούς μας. Δεν χάθηκαν όλα. Δεν θα χαθούν  όλα. Είναι και πράγματα που σώζονται και θα σωθούν.