«Ο κόσμος των Βυζαντινών Εικονογραφημένων Χειρογράφων»

12 Φεβρουαρίου 2020

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, στο πλαίσιο του υπογεγραμμένου Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Α.Π.Θ. και του Π.Ι.Π.Μ., συνδιοργανώνουν κύκλο διαλέξεων με θέμα: «Ο κόσμος των Βυζαντινών Εικονογραφημένων Χειρογράφων».

Όπως είναι γνωστόν, το ΠΙΠΜ διαθέτει 9.000 μικροταινίες με τα χειρόγραφα του Αγίου Όρους καθώς και 4.000 διαφάνειες από μικρογραφίες των εικονογραφημένων χειρογράφων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, οι οποίες είναι άμεσα προσβάσιμες στους ειδικούς ερευνητές.

Με τον κύκλο διαλέξεων: «Ο κόσμος των Βυζαντινών Εικονογραφημένων Χειρογράφων» δίνεται η ευκαιρία σε φοιτητές και ερευνητές να ακούσουν από ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να μάθουν πολλά για τον κόσμο των εικονογραφημένων χειρογράφων, και ειδικότερα για θέματα που σχετίζονται με τη διακόσμησή τους.

Θα πραγματοποιηθούν οκτώ συνολικά διαλέξεις, στις οποίες θα μιλήσουν οι: T.Masuda, Μ. Παϊσίδου, N. Trahoulia, Χρ. Μαυροπούλου-Τσιούμη, Σ. Καδάς, Π. Λ. Βοκοτόπουλος, M. Castiñeiras, Α. Σέμογλου και Γλ. Χατζούλη.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται περίπου ανά δεκαπέντε μέρες, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων (Επταπυργίου 64), στη Θεσσαλονίκη.
Με το πέρας των διαλέξεων θα δοθεί Βεβαίωση συνολικής συμμετοχής στους ενδιαφερόμενους.

Υπεύθυνοι για τον κύκλο διαλέξεων είναι ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Αθανάσιος Σέμογλου, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΠΙΠΜ και η δρ Φλώρα Καραγιάννη, Αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑ- Έφορος του ΠΙΠΜ
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Πληροφορίες:
Αθανάσιος Σέμογλου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., τηλ 6978 302083
Φλώρα Καραγιάννη, Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, Τηλ. 6977 552529