Ο νεαρός όσιος Διομήδης, φύσηξε στους Σαρακηνούς πρήστηκαν και έπεσαν κάτω!

3 Φεβρουαρίου 2020

Άγιος Τριφύλλιος.

(Διασκευή επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Μια, από τις πολλές φορές, που οι Σαρακηνοί επέδραμαν στην Κύπρο, και μάλιστα έφτασαν στην Λευκωσία, δηλαδή στο κέντρο της Μεγαλονήσου, βρήκαν τον τάφο του αγίου Τριφυλλίου στην εκκλησία της Παναγίας Οδηγήτριας και τον άνοιξαν.

Οι επιδρομείς, όταν παραβίασαν το μνήμα του αγίου, αντίκρισαν το λείψανο του πολιούχου της Λευκωσίας αδιάφθορο, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν το σεβάστηκαν και έκοψαν την κεφαλή του με πρόθεση να την κάψουν.
Όταν έφτασαν στην «λότζα του Βισκούντη», όπως αναφέρει ο Λεόντιος Μαχαιράς, «ο Θεός τους έδωσε κάποιαν απασχόληση», δηλαδή ασχολήθηκαν με κάτι άλλο, και ένα παιδί, ο άγιος Διομήδης που υπηρετούσε στην Οδηγήτρια, τους έκλεψε την ιερά κάρα και έφυγε.

Ο Διομήδης αναφέρεται ως μαθητής του αγίου Τριφυλλίου, παρ’ όλο που ο άγιος Διομήδης έζησε τον 7ο αιώνα ενώ ο πρώτος τον 4ο, επειδή όπως προαναφέραμε υπηρετούσε στον ναό που βρισκόταν ο τάφος του αγίου.

Όταν, λοιπόν, οι Σαρακηνοί αναζήτησαν την ιερά κεφαλή, έμαθαν ότι την πήρε το παιδί του ναού και τότε άρχισαν να τον κυνηγούν.
Όταν τον έφτασαν στην «λαξιά του του Λευκωμιάτη», που ήταν ένα βαθούλωμα, μια μικρή κοιλάδα και πήγαν να τον πιάσουν, ο Διομήδης τρόμαξε και τους φύσηξε «εις το όνομα του Κυρίου Ιησού» και αμέσως οι Σαρακηνοί πρήστηκαν και έπεσαν χάμω!

Έτσι, του δόθηκε η ευκαιρία, να φύγει, να κρύψει και να διασώσει την ιερά κάρα στον Λευκωμιάτη, το προάστιο της Λευκωσίας.

Εκεί, αργότερα, έφτασαν και οι Σαρακηνοί, αυτήν την φορά, όμως, συρόμενοι κατά γης παρακαλώντας τον όσιο γονατιστοί, να τους θεραπεύσει και του υπόσχονταν να μην έλθουν ξανά στην Κύπρο.
Γι’ αυτό και ο όσιος τους έκανε καλά!

 

Διασκευή από το βιβλίο του Μοναχού Βλασίου Σταυροβουνιώτη, “Πατερικόν της νήσου Κύπρου, Άγιοι Ασκητές και σπήλαια της Κύπρου”, γ’ έκδοση.