Προσβάσιμη σελίδα

«Βυζαντινή Eκκλησιαστική Μουσική: Από τη θεωρία στην πράξη-Κοινωνικά Παλαιών Διδασκάλων».

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ» στις 7:00 μ.μ. στα πλαίσια των “ΦΩΤΊΩΝ 2020”, υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» συνδιοργανώνει εκδήλωση με τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Πιερίας «Όσιος Διονύσιος», τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, τον βυζαντινό χορό της Γ. Ε. Χ. Α. Κατερίνης «Βυζαντινοί Μελωδοί» και το Μουσικό Σχολείο με θέμα: «Βυζαντινή Ἐκκλησιαστική Μουσική: Από τη θεωρία στην πράξη – Κοινωνικά Παλαιών Διδασκάλων».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

· Χαιρετισμός εκ μέρους της Ε. Ρω. από το μέλος της κ. Γεώργιο Σιδηρόπουλο, φιλόλογο.

· Ύμνοι από τον βυζαντινό χορό της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους & Κατερίνης με χοράρχη τον κ. Μανούση Δημήτριο, πρωτοψάλτη και διευθυντή της Σχολής.

· Εισήγηση με θέμα: «Η προσευχή στην ψαλτική τέχνη», από τον κ. Μανούση Δημήτριο, καθηγητή και πρωτοψάλτη.

· Ύμνοι από τον Βυζαντινό Χορό του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης με χοράρχη τον κ. Φακαλή Νικόλαο, καθηγητή Μουσικού Σχολείου και πρωτοψάλτη.

· Εισήγηση με θέμα: «Ιστορία του κοινωνικού – κοινωνικά παλαιών διδασκάλων» από τον κ. Ξάφη Νικόλαο, πρωτοψάλτη και καθηγητή βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως.

· Ύμνοι από τους «Βυζαντινούς Μελωδούς» της Γ. Ε. Χ. Α. Κατερίνης με χοράρχη τον κ. Μαρινόπουλο Κωνσταντίνο, φιλόλογο και πρωτοψάλτη.

· Εισήγηση με θέμα: «Η Βυζαντινή Μουσική ως μέσο παιδείας και προσέγγισης της Ορθόδοξης Πίστης μας» από τον κ. Στέργιο Μπούγια, θεολόγο και ιεροψάλτη.

· Ύμνοι από τον Βυζαντινό χορό του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Πιερίας «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω» με χοράρχη τον κ. Καραμούζα Δημήτριο, Διευθυντή 4ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης και πρωτοψάλτη.

* Τα «ΦΏΤΙΑ» είναι λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Κίτρους με αφορμή τη μνήμη του προστάτου του Κέντρου Αγίου Φωτίου.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (Α')
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Περιμένοντας την Ανάσταση - Εισαγωγή στο Θείο Δράμα
Λόγος και Μέλος: Κυριακή Ε΄ Νηστειών
Τη υπερμάχω στρατηγώ...: επεξεργασία μέλους Δημοσθένης Φιστουρής