Ενώνουμε την προσευχή μας όλοι μαζί

17 Μαρτίου 2020

Από τις 10:00 μ.μ. – 10:15 μ.μ. την ώρα που η φύση ησυχάζει μέσα στο σκοτάδι, αγρυπνούμε και αφιερώνουμε χρόνο προσευχής προς τον Θεό. Ενώνουμε την προσευχή μας με τους υπόλοιπους αδελφούς, με επίγνωση ότι δεν μας εγκατέλειψε ο Θεός και με συνείδηση ότι εμείς απομακρυνθήκαμε από Αυτόν. Επιστρέφουμε ως ο Άσωτος, ως ο Τελώνης, ως η Πόρνη σε Εκείνον, που ως στοργικός Πατέρας ανοίγει την αγκαλιά Του.

Η προσευχή, αναφέρει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, μοιάζει με το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της ψυχής μας, για να μπει σ᾿ αυτήν ο Θεός. Η προσευχή είναι μια σχέση προσωπική με τον Θεό, μία έκφραση της αγαπητικής σχέσης μαζί Του, για αυτό και έχει άλλοτε χαρακτήρα ευχαριστιακό, άλλοτε δοξολογικό και άλλοτε παρακλητικό.

Τις δύσκολες αυτές ώρες που διέρχεται το ανθρώπινο γένος υπό την απειλή της πανδημίας, καλείται ο άνθρωπος να στραφεί και πάλι προς τον Θεό, να θυμηθεί τη ρίζα από την οποία εξήλθε και βλάστησε, και να επαναπροσδιορίσει την σχέση του με την Πηγή της Ζωής.

Καλούμαστε όλοι και όλες σε συστράτευση πνευματική μέσω της κοινής προσευχής, καθώς όπως σημειώνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας η ισχύς της κοινής προσευχής είναι ανώτερη. Είναι ανώτερη γιατί προσεύχονται όλοι μαζί και γίνονται όλοι ένα σώμα, μία παράκληση, ένα κοινό αίτημα, ένα αίτημα σωτηρίας προς τον ζωοδότη Χριστό.