Με την πίστη και την προσευχή μας στον Χριστό

29 Μαρτίου 2020

Στις ημέρες που ζούμε, αδελφοί χριστιανοί, ημέρες δύσκολες και σκληρές, καταφύγιό μας και ακούμπισμά μας, έχουμε τον Θεό μας, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Έτσι μας λέγει η Εκκλησία μας να κάνουμε: «Εαυτούς και αλλήλους (= τον εαυτό μας και όλους τους δικούς μας) και πάσαν την ζωήν ημών (και όλη την ζωή μας) Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα»! Να τα ακουμπάμε όλα στον Χριστό, τον Θεό μας! Αυτό το ακούμπισμα το λέμε «πίστη»! «Πίστη» σημαίνει εμπιστοσύνη, σημαίνει απόλυτη πεποίθηση στον Θεό μας, το παράδομά μας σ᾽ Αυτόν.

Στις δύσκολες, λοιπόν, ημέρες που ζούμε, αδελφοί, όχι μόνο εμείς οι Έλληνες, αλλά και όλη η ανθρωπότητα, εμείς οι χριστιανοί για στηριγμό και γλυκασμό μας έχουμε την πίστη μας στον Χριστό. Έτσι παίρνουμε την Χάρη του Θεού, που μας δίνει δύναμη να σταθούμε όρθιοι και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Και αυτή η πίστη κάνει θαύματα. Έτσι μας έλεγε σήμερα το ιερό Ευαγγέλιο.

Η σημερινή Κυριακή λέγεται «Δ´ Κυριακή των Νηστειών». Το Ευαγγέλιο που διαβάσαμε σήμερα μας έλεγε για ένα δυστυχισμένο πατέρα, που το παιδί του έπασχε από μία αρρώστια. Δεν ξέρω να σας πω ακριβώς πως έλεγαν την αρρώστια αυτή, γιατί εκδηλωνόταν με ποικίλλο και με περίεργο τρόπο. Ήταν ένα «πονηρό», σατανικό, δηλαδή, πνεύμα, που έκανε το παιδί να βγάζει αφρούς από το στόμα του, να τρίζει τα δόντια του και στην συνέχεια να μένει ξερό. Το κακό αυτό πνεύμα, που ταλαιπωρούσε το παιδί, το έκανε πάλι να μην μπορεί ούτε να μιλήσει ούτε και να ακούσει. Ήταν πνεύμα άλαλο και κωφό. Και αυτό το κακό πνεύμα έκανε πάλι το νεαρό παιδί να πέφτει άλλοτε στην φωτιά και άλλοτε στο νερό. Αυτό, λοιπόν, το ταλαίπωρο πλάσμα θεράπευσε ο Χριστός, μας είπε σήμερα το Ευαγγέλιο και έδωσε χαρά στον πονεμένο και δυστυχισμένο πατέρα του και σε όλη την οικογένειά του.

Για να κάνει όμως το θαύμα ο Χριστός και να θεραπεύσει το παιδί και να δώσει χαρά στον βασανισμένο πατέρα, ζήτησε πρώτα απ᾽ αυτόν να έχει πίστη. «Αν πιστεύεις, του είπε, όλα είναι δυνατά γι᾽ αυτόν που πιστεύει». Και ο πατέρας φώναξε δυνατά και είπε με δάκρυα: «Πιστεύω, Κύριε, βοήθησέ με, για να έχω μεγαλύτερη πίστη»!

Και τότε, όταν ο πατέρας ομολόγησε την πίστη του, τότε, χριστιανοί μου, ο Χριστός έκανε το θαύμα. Αυτό σημαίνει ότι η πίστη, αυτή είναι που θαυματουργεί, αυτή είναι το απαραίτητο που πρέπει να δείξει ο άνθρωπος για να επέμβει ο Θεός για την σωτηρία του.

Και σήμερα, αδελφοί, που σ᾽ όλο τον πλανήτη μας οι συνάνθρωποί μας υποφέρουν απ᾽ αυτόν τον καταραμένο ιο, τον κορωνοιό, όπως τον λέγουν, και μένουν «ξεροί» απ᾽ αυτόν, όπως ο νέος του σημερινού Ευαγγελίου, αυτό που θα μας τονώσει και θα μας κρατήσει στα πόδια μας είναι η πίστη μας στον Χριστό, αλλά και το άλλο, που μας είπε ο Χριστός. Οι μαθητές ρώτησαν τον Χριστό, πως εκδιώκεται αυτό που είχε το βασανιζόμενο παιδί και Αυτός τους είπε: «Με προσευχή και με νηστεία». Και για μεν την νηστεία, σας λέγω, όσο μπορείτε, χριστιανοί μου, ο καθένας κατά την αντοχή του, νηστέψτε. Αλλά προσευχή όλοι μας μπορούμε να κάνουμε και πρέπει να κάνουμε. Για κάθε λοιπόν πρόβλημα και δυσκολία της ζωής μας και ιδιαίτερα γι᾽ αυτό το μεγάλο κακό, που ταλαιπωρεί όλους μας αυτόν τον καιρό, το φάρμακό μας και η σωτηρία μας είναι η πίστη μας στον Ιησού Χριστό και η προσευχή μας σ᾽ Αυτόν. Αυτά πραγματικά μας γλυκαίνουν και αυτά μας δυναμώνουν στον φόβο και στο λιποψύχισμά μας, που μας φέρνει το κακό που μας ήρθε.

Αυτό, αδελφοί, που έχουμε ανάγκη στην ζωή μας είναι μια γλυκειά διάθεση, ένα ευχάριστο πνεύμα, που να διαποτίζει την ύπαρξή μας. Ο σημερινός μας άγιος πατήρ Πορφύριος έλεγε τακτικά και μας το τονίζει στις διδαχές του: «Να είστε χαρούμενοι»! Και αυτό θα το πετύχουμε μόνο με την πίστη και την αγάπη στον Χριστό. Γι᾽ αυτό πάντοτε, αλλά αυτόν τον καιρό ιδιαίτερα, να λέμε και να παρακαλούμε στην προσευχή μας: «Χριστέ μου, στερέωσέ μου την πίστη μου και την αγάπη μου σε Σένα»! Είναι ωραία και δυνατή η προσευχή αυτή. Και είναι σύντομη. Να την λέτε. Την λέγω και εγώ. Σας εύχομαι, χριστιανοί μου, να έχετε κουράγιο και ευχάριστη διάθεση στην ψυχή σας, για να κυλούν ωραία και όμορφα τα χρόνια της ζωής σας. Και αυτά τα δύο θα μας έλθουν με την δυνατή μας πίστη και την θερμή μας αγάπη στον Χριστό, για τα οποία μας μιλούσε σήμερα το άγιο και ιερό Ευαγγέλιο.

Καλή υπόλοιπη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και με φάρμακο για θεραπεία και παντελή εξαφάνιση της μάστιγας του κορωνοιού.