Πάντα ισχύω εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ

22 Μαρτίου 2020

Εγώ γαρ έμαθον εν οις ειμί αυτάρκης είναι. Οίδα και ταπεινούσθαι, οίδα και περισσεύειν, εν παντί και εν πάσι μεμύημαι και χορτάζεσθαι και πεινάν και περισσεύειν και υστερείσθαι, πάντα ισχύω εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ. (Αποστόλου Παύλου, προς Φιλιππησίους, κεφ. Δ, 12-14)

Με πολλή συγκίνηση και χαρά πληροφορήθηκα ότι Μητροπολίτης (εντός της Αττικής) τηλεφωνεί επί πολλές ώρες σε πιστούς, που ευρίσκονται έγκλειστοι στους οίκους τους, στα πλαίσια των μέτρων της Πολιτείας προς περιστολή της διασποράς του επικίνδυνου εισβολέα κορωνοϊού. Παροτρύνει μάλιστα και τους ιερείς της Μητροπόλεώς του να κάνουν το ίδιο και αυτοί.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Επισκόπου και των ιερέων υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που βιώνει η ανθρωπότητα, αποτελεί βάλσαμο και στήριγμα για τον απομονωμένο και έγκλειστο άνθρωπο της πόλης και όχι μόνο.

Έργο Γεωργίου Κόρδη, λεπτομέρεια.

Η Εκκλησία αποδεικνύεται ότι έχει τον τρόπο και υπό τις έκτακτες αυτές συνθήκες να επικοινωνεί με τους πιστούς και να τους ενδυναμώνει εν Κυρίω. Ο Επίσκοπος, φροντίζει και μεριμνά ως Ποιμένας για τα λογικά πρόβατα της ποίμνης του. Δεν μπορεί και δεν πρέπει υπό τις παρούσες συνθήκες να κρούει τη θύρα τους, αλλά μπορεί ν΄ ακούει τη φωνή, τον πόνο και τις ανάγκες τών ανθρώπων της Μητρόπολής του.

Τώρα, που με τα αναγκαία μέτρα, για το καλό του λαού, οι Ναοί, προσωρινά, δεν θα δέχονται το εκκλησίασμα, η προσευχή θα γίνεται από το κατοικητήριο κάθε πιστού και νοερά θα αναπέμπεται προς το Θεό. «Και όταν προσεύχη, ουκ έση ώσπερ οι υποκριταί, ότι φιλούσιν εν ταις συναγωγαίς και εν ταις γωνίαις των πλατειών εστώτες προσεύχεσθαι, όπως αν φανώσι τοις ανθρώποις. Αμήν λέγω υμίν ότι απέχουσι τον μισθόν αυτών. Συ δε όταν προσεύχη, είσελθε εις το ταμείον σου και κλείσας την θύραν σου πρόσευξαι τω πατρί σου….».

Ας θυμηθούμε όμως και το διάλογο του Κυρίου με τη Σαμαρείτιδα. Όταν τον ρώτησε για τον τόπο της προσευχής, μεταξύ Ναού του Σολομώντος και όρους Γαριζίν, ο Κύριος απάντησε ότι είναι πνεύμα ο Θεός και εκείνο που προέχει δεν είναι ο χώρος-τόπος της προσευχής, αλλά να γίνεται η προσευχή με καθαρή καρδιά εν πνεύματι και αληθεία…..

Με τον “Νέο Κατακλυσμό”, που ενέσκυψε, είναι πλέον ή βέβαιο ότι η ζωή, όταν η … «Κιβωτός του Νώε» πατήσει σταθερά, θα είναι μια νέα ζωή και πολλά πράγματα θ΄ αρχίσουν από το Α. Είναι λοιπόν ευκαιρία αυτήν την ώρα του Κατακλυσμού να περισώσουμε ότι είχε ξεθωριάσει, ξεχαστεί, υποτιμηθεί. Οι άφθορες από το χρόνο αξίες, πρέπει να αποτελέσουν το βάθρο της νέας περιόδου που θα ανατείλει, ας ελπίσουμε σύντομα και με τις μικρότερες απώλειες. Είναι ευκαιρία για την ανθρωπότητα να διαφυλάξει τον πλανήτη και να επικεντρώσει στον άνθρωπο. Όχι σε όσα μέχρι σήμερα είχαν θεοποιηθεί, είτε πλούτη, είτε δόξα, είτε δύναμη, είτε κυριαρχία.

Αποδεικνύεται ότι το μικρό, το αθέατο, το ασήμαντο μπορεί ν΄αφανίσει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Αρκετά κόμπασε ο άνθρωπος για τις επιτυχίες του στον τεχνολογικό τομέα και για τα προβεβλημένα μοντέλα ζωής.

Είναι Ευκαιρία να αναστοχαστεί πως υπάρχει και κάποια άλλη Υπέρτερη Δύναμη, Αόρατη, Πάνσοφη, Άχρονη, που δημιούργησε τα πάντα και διέπει τα πάντα.