Έγκλειστοι!

9 Απριλίου 2020

Με την αμαρτία του ανθρώπου, αδελφοί χριστιανοί, Γορτύνιοι και Μεγαλοπολίτες, χάλασε η φύση, αλλά την αποχαλάμε και ᾽μείς στην συνέχεια, γιατί την καταστρέφουμε, και έτσι η ίδια η φύση μας εκδικείται για το κακό που της κάνουμε. Και ο Θεός; Ο Θεός, μας παίρνει την Χάρη Του, όταν εμείς αμαρτάνουμε, χωρίς να έχουμε έπειτα καμμιά διάθεση μετανοίας. Και το να μας πάρει ο Θεός την Χάρη Του, αυτό είναι το χειρότερο• είναι αυτό που και η Αγία Γραφή και η λατρεία της Εκκλησίας ονομάζει «οργή Θεού».

Έτσι και εμείς: Για τα αμαρτήματά μας, αδελφοί, για την αμετανοησία μας καλύτερα, μας ήρθε ο θανατηφόρος ιός και για την προφύλαξή μας απ᾽ αυτόν, και η Εκκλησία και η πολιτεία, μας είπαν να μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Και την Θεία Λειτουργία και τις ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος; Θα τις ακούσουμε στο σπίτι μας από τα διάφορα μέσα ενημέρωσης. Θα κάνουμε τα σπίτια μας τόπους προσευχής! Υπάρχει καλύτερο από αυτό; Ας θυμηθούμε τους αποστόλους, τον Παύλο και τον Σίλα, που για το κήρυγμα του Ευαγγελίου ήταν δέσμιοι στην φυλακή των Φιλίππων. Και ακούστε τι λέγει το ιερό κείμενο: «Κατά το μεσονύκτιον Παύλος και Σίλας ύμνουν τον Θεόν»! Έκαναν την ακολουθία του Μεσονυκτικού στην φυλακή! Και ήταν τόσο θερμή η προσευχή τους αυτή στην φυλακή, ώστε σαλεύθηκαν τα θεμέλια του δεσμωτηρίου και άνοιξαν οι πόρτες της φυλακής (βλ. Πραξ. 16,25-26). Βλέπετε, χριστιανοί μου; Και σε μια φυλακή να γίνεται η προσευχή, αν αυτή είναι σωστή και βγαλμένη από την καρδιά, ο Θεός την ακούει και κάνει και θαύμα. Ενώ την προσευχή του Φαρισαίου, αν και έγινε σε Ναό (βλ. Λουκ. 18,10), όμως ο Θεός την απέρριψε, γιατί ήταν φορτωμένη με εγωπάθεια και με κατηγορίες κατά του συνανθρώπου του Τελώνη.

Αλλά κάτι άλλο θέλω να σας πω τώρα, στην σημερινή μου επιστολή, αδελφοί χριστιανοί. Αυτή την εντολή, το να κλειστούμε στα σπίτια μας για πνευματική περισυλλογή, την είχε πεί πολύ παλαιά ο Θεός. Ακούστε τι λέγει στον λαό Του τον Ισραήλ: «Έλα, λαέ μου, μπες στο δωμάτιό σου, και κλείσε τις πόρτες πίσω σου• κρύψου για λίγο χρόνο, μέχρις ότου περάσει ο καιρός της οργής» (Ησ. 26,20)! Και αυτό είναι το ίδιο με εκείνο το άλλο που είπε ο Θεός στον Νώε, να μπεί στην κιβωτό και μάλιστα λέγει στο κείμενο ότι ο Ίδιος ο Θεός «έκλεισε την πόρτα έξω από την κιβωτό» (Γεν. 7,16). Και θυμόμαστε πάλι εδώ και το άλλο, ότι στην Αίγυπτο, την νύκτα του Πάσχα, οι Ισραηλίτες έπρεπε να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για να σωθούν τα τέκνα τους από τον ολοθρευτή άγγελο (Εξ. 12,22-23).

Στα σπίτια μας, λοιπόν, χριστιανοί μου. Εκεί είναι ασφάλεια. Αλλά ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο; Το χειρότερο είναι η άλλη θλιβερή προφητεία, που λέγει ο προφήτης Αμώς, κατά την οποία και μέσα στο σπίτι είναι κρυμμένος ο κίνδυνος, που τελικά έκανε το κακό. Λέγονται όμως αυτά από τους προφήτες με την έννοια των πνευματικών κινδύνων. Σας διαβάζω την προφητεία αυτή του Αμώς: «Θα συμβεί, όπως συμβαίνει με εκείνον, που ξέφυγε σε ένα δρόμο από λιοντάρι, αλλά έπεσε σε άλλο δρόμο, που είχε μια αρκούδα. Ξέφυγε και απ᾽ αυτήν, αλλά ήρθε στο σπίτι του και ακούμπησε το χέρι του στον τοίχο. Στον τοίχο όμως ήταν φίδι, που τον δάγκωσε» (βλ. Αμ. 5,19)!…

Και μην παραξενεύεστε, αδελφοί, γιατί και ο πρώτος εκείνος παράδεισος, όπου έβαλε ο Θεός τον άνθρωπο, είχε φίδι, που παρέσυρε τους πρωτοπλάστους και αμάρτησαν. Αλλά ο παράδεισος, που μας έφερε ο Ιησούς Χριστός, η αγία Του Εκκλησία, έχει το άκακο Αρνίον, τον Αμνό του Θεού, που θυσιάστηκε για τα αμαρτήματά μας και σωθήκαμε.

Χριστιανοί μου! Βάλτε τα παιδάκια σας, που έχουν καθαρή ψυχή, να προσευχηθούν στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Παναγία μας, να φύγει γρήγορα από ανάμεσά μας ο καταραμένος κορονοιός, ΑΜΗΝ!

Καλή Ανάσταση!

Με πολλές ευχές,

† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

Ιερεμίας