Μοίρασε την μισή λειτουργιά σε πεινασμένους και την βρήκε ανέπαφη!

30 Απριλίου 2020

Ένας ιερέας από την Κρήτη, τον οποίο κι εγώ γνώρισα, πήγε μία Κυριακή να λειτουργήσει σε ένα χωριό, διότι δεν είχε το χωριό εκείνο Ιερέα.
Πήρε, λοιπόν, μία προσφορά από το σπίτι του και μπήκε στο λεωφορείο της γραμμής για να πάει στο χωριό.
Σε ένα σημείο του δρόμου μπήκε ένας δασοφύλακας και ζήτησε από τους επιβάτες εάν έχει κανείς λίγο ψωμί διότι είχε να φάει δυο μέρες, αλλά κανείς δεν είχε ψωμί, εκτός από τον παπά, ο οποίος είπε, θα σου δώσω από την προσφορά που έχω για την Θεία Λειτουργία.
Έκοψε ένα κομμάτι και του το έδωσε, αλλά και ο σωφέρ του λέει:
– Δεν μου δίνεις κι εμένα λίγο;

Επίσης και ο εισπράκτορας. Έδωσε και σ’ αυτούς και του έμεινε σχεδόν λιγότερο από το μισό της προσφοράς. Όταν πήγε στην εκκλησία και έβγαλε από το σακούλι του την προσφορά βλέπει ότι ήταν ολόκληρη, ανέπαφη.

Τρόμαξε και φώναξε τον επίτροπο και την καντηλανάφτισσα και τους είπε τι είχε συμβεί και αυτοί γέλασαν. Το είπε και στο κήρυγμά του αλλά και το εκκλησίασμα γέλασε.

Πήγε στον Δεσπότη και του είπε ότι:
– Σ’ όσους είπα αυτό το θαύμα, όλοι γέλασαν. Να το λέω ή να μην το λέω;

Του απαντά ο Δεσπότης:
– Να το λες.

Όταν ήλθε στην Αθήνα πήγε στον Γέροντα [στον όσιο Πορφύριο] και του το διηγήθηκε.
Του λέει τότε ο Γέροντας:
– Να μην το λες σε κανέναν διότι αυτό το θαύμα ήταν για εσένα μόνον και όχι για τους άλλους.

Αυτό μου το είπε ο Γέροντας.
Αλλά μίαν ημέρα μαζί με ένα φίλο μου, τον κ. Π., πήγαμε στον πατέρα Χ. και εκεί ήταν και ο Ιερέας από την Κρήτη που του έγινε αυτό το θαύμα. Μας λέει ο π. Χ.:
– Φιλήστε το χέρι του Ιερέως διότι είναι άγιος. Εγώ έφαγα από την προσφορά που από θαύμα έμεινε ανέπαφη, μου έφερε ένα κομματάκι ο ίδιος.

 

Μαρτυρία του Ιωάννη Μαρουσιώτη όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο του, “Όσα είδα και άκουσα από τον Γέροντα Πορφύριο”, έκδοση η “Μεταμόρφωσις του Σωτήρος”, Μήλεσι, 2012.