«Άιντε ν’ άιντε Μήτρου μ» (Άσσηρος Θεσ/νίκης)-Μακεδονικά τραγούδια

4 Μαΐου 2020

Μακεδονικό τραγούδι από την Άσσηρο Θεσσαλονίκης. Οι στίχοι του αποδίδουν, πιθανότατα, κάποιο τοπικό επεισόδιο, ενώ το τραγούδι τραγουδιέται αυτούσιο και στο γειτονικό χωριό Δρυμός. Είναι χορός που χόρευαν στις γειτονιές οι κοπέλες με ή χωρίς τη συνοδεία της γκάιντας. Ο ρυθμός του είναι επτάσημος σε 7/16 (ρυθμός των χορών «τρεχάτος», «ράικο», Λισσάβω, Μπαιντούσκινο κ.ά. που χορεύονται κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, Γουμένισσας, Αλμωπίας αλλά και σε άλλα μέρη της Μακεδονίας).

Τα κορίτσια του χωριού μαζεύονταν απογεύματα, συνήθως Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή στις γειτονιές. Τραγουδούσαν και μάθαιναν τραγούδια από μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες του χωριού. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από 14-24 περίπου χρόνων, ενώ οι μεγαλύτερες καθόταν περιμετρικά και παρακολουθούσαν τον χορό.

Ν’ άιντε, ν’ αϊντέ, Μήτρου μ’, ν’ άιντε, ν’ αϊντέ ν’ άιντε, ν’ αϊντέ, Μήτρου μ’, δα φεύγουμι, Μήτρου μ’ δα φεύγουμι.

Δεν έχου μάτι Γιώργη μ’, δεν έχου μάτι δεν έχου μάτι Γιώργη μ’ για του φευγιό Γιώργη μ’ για του φευγιό.

Ν’ έχου πανί Γιώργη μ’ ν’ έχου πανί ν’ έχου πανί Γιώργη μ’ στουν αργαλειό Γιώργη μ’ στουν αργαλειό.

Ποιος δα του ‘φαίνει Γιώργη μ’ ποιος δα του ‘φαίνει ποιος δα του ‘φαίνει Γιώργη μ’ ποιος δα του κλαίει Γιώργη μ’ ποιος δα του κλαίει.

Ασ’ του πανί Μήτρου μ’ ασ’ του πανί ασ’ του πανί Μήτρου μ’ στη μάνα σου Μήτρου μ’ στη μάνα σου.

Εμ’ δα στου ‘φαίνει Μήτρου μ’ εμ’ δα στου ‘φαίνει εμ’ δα στου φαίνει Μήτρου μ’ έμ’ δα στου κλαίει, Μήτρου μ’ εμ’ δα στου κλαίει.

Μάνα μ΄δεν ξέρει Γιώργη μ’ μάνα μ’ δεν ξέρει μάνα μ’ δεν ξέρει Γιώργη μ’ ούτε να ΄φαίν’ Γιώργη μ’ ούτε να ράβει.

Μαντήλι ν’ έχου Γιώργη μ’, μαντήλι ν’ εχού μαντήλι ν’ εχού Γιώργη μ’ στου μάνταλο Γιώργη μ’ στου μάνταλο

Άφσι του Μη – Μήτρου άφσι του άφσι του Μη- Μήτρου στη μαύρη γης, Μήτρου μ’ στη μαύρη γης.

Εμ’ να στου κεντάει Μήτρου μ’, εμ’ να στου κλαίει εμ’ να στου κεντάει Μήτρου μ,’ εμ’ να στου κλαίει Μήτρου μ’, εμ’ να στου κλαίει.

Τραγούδι: Χορωδία Ασσήρου Θεσσαλονίκης  Γκάιντα: Γιώργος Νταβλιάκος, Νταούλι: Αλέξανδρος Ριζόπουλος  ΔΙΣΚΟΣ: Ασσήρου χορός και τραγούδι [Πολιτιστικός Σύλλογος Ασσήρου], Έρευνα – Συλλογή τραγουδιών – Κείμενα – Επιμέλεια Έκδοσης: Καψάλης Γιώργος.