Προσβάσιμη σελίδα

Η ψυχοθεραπευτική αξία της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής μουσικής

Η Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική είναι μια ειρηνική, πνευματική ψαλμωδία, η οποία έχει ως σκοπό την ανύψωση της ανθρώπινης ψυχής από τον γήινο κόσμο εις τον ουράνιο. Προκαλώντας το πνεύμα της γαλήνης, της απάθειας, της ηρεμίας, της αποτελεσματικής ενδοσκόπησης, της πραγματικής ενόρασης και αυτογνωσίας, η Βυζαντινή μουσική, εις μια αρμονική συνύφανση με την βυζαντινή εικονογραφία των ναών μας, γίνεται μια οδός εξαγνισμού της ψυχοσωματικής υποστάσεως του ανθρώπου.

Εις το ανθρώπινο νου, ο οποίος υποφέρει από την συνεχή παρεμβολή της συγχρόνου κοσμικής μουσικής και την επιθετικότητα, την ανησυχία, την θλίψη, τον ανταγωνισμό, την κυριαρχία, τα απαιτητικά και αναπόφευκτα αδιέξοδα της συγχρόνου κοινωνίας , η Βυζαντινή μουσική είναι το ιδανικό φάρμακο για την αποκατάσταση της εσωτερικής ομοιοστάσεως και την εναρμόνιση των ανώτερων νοητικών διεργασιών με τις πνευματικές προσδοκίες και αναβάσεις της ψυχής.

Εις την θέση της εσωτερικής δυσαρμονίας, η οποία συχνά ωθεί εις αληθή σύγχυση τα ανθρώπινα συναισθήματα, η Βυζαντινή μουσική είναι ικανή να εισαγάγει τις μοναδικές αξίες της μετάνοιας, της ταπεινότητας, του αίνου, της ευχαριστίας και της ευγνωμοσύνης, εγκαθιδρύοντας πραγματικά την πολύτιμη εσωτερική αρμονία. Εις το υφιστάμενο τόσες ταλαντώσεις, δονήσεις και μεταπτώσεις ψυχολογικό υπόβαθρο του ανθρώπου της εποχής μας, ο οποίος ασφυκτιά από την ματαιότητα και το βάρος των συνεχών εφήμερων ευδαιμονικών επιδιώξεων, η Βυζαντινή μουσική προσφέρει έναν μυστικό θησαυρό γεμάτο πνευματικό άρωμα, ευτυχία και εξύψωση, μεταμέλεια, χαροποιό πένθος, ηρεμία, ειρήνη και φως.

Καταλαβαίνοντας το μήνυμα της Βυζαντινής μουσικής, η ανθρώπινη ψυχή προετοιμάζεται να δεχτεί το αιώνιο μυστήριο του απεράντου ελέους και της αγάπης του Κυρίου, το θαυμαστό φως της Αναστάσεως και τον προορισμό της δια την αιωνιότητα.

Απόσπασμα από το άρθρον Σταύρος Ι. Μπαλογιάννης «Η φιλοσοφία της Βυζαντινής Μουσικής υπό την οπτικήν γωνίαν των Νευροεπιστημών»-Proceedings of the 1st Int. Interdisciplinary Musicological Conference, 9 June-3 July 2014, Volos, Greece

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Κυριακή Ε΄ Νηστειών
Τη υπερμάχω στρατηγώ...: επεξεργασία μέλους Δημοσθένης Φιστουρής
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής E’ Νηστειών (21/04/2024)
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου