Ο Άγ. Νεκτάριος εμφανίζεται εν μέσω κακοκαιρίας σε πλοίο που προσέκρουσε σε ύφαλο!

12 Μαΐου 2020

Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως ο Θαυματουργος (1846-1920).

(Μεταφορά εις την απλή νεοελληνική – Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Μετά τις γιορτές του Πάσχα του 1956 επισκέφτηκε την Μονή του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα ο β’ πλοίαρχος του επιβατικού ατμοπλοίου “Κορινθία” κ. Ιωάννης Κριάρης με την σύζυγο του Αικατερίνα και με μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Οι προσκυνητές προσέφεραν στον ναό της Ιεράς Μονής, ως αφιέρωμα, ένα μικρό χρυσό ομοίωμα του καραβιού τους, έκφραση της ευγνωμοσύνης τους προς τον Άγιο Νεκτάριο ο οποίος με την επέμβαση του τους έσωσε από βέβαιο ναυάγιο, όπως οι ίδιοι ανέφεραν.

Σύμφωνα με αυτά που αφηγήθηκαν, το πλοίο τους ενώ έπλεε τον Μάρτιο του 1956 σε Ιταλικά ύδατα, προσέκρουσε σε ύφαλο πράγμα που προξένησε ρήγμα στην πρύμνη του σκάφους.
Επειδή το ρήγμα ήταν ιδιαίτερα σοβαρό, αναστατώθηκε το πλήρωμα και γι’ αυτό ο β’ πλοίαρχος του ατμοπλοίου ο κ. Κριάρης επικαλέστηκε με βαθιά πίστη την θεία και γρήγορη επέμβαση του αγίου Νεκταρίου για να διασωθεί το πλήρωμα και το σκάφος.

Και πράγματι, ο πάντα έτοιμος προς βοήθεια και συμπαθής Άγιος εμφανίστηκε και καθησύχασε τον πλοίαρχο, ότι δεν θα πάθουν τίποτε, γιατί θα τους βοηθήσει.

Έτσι, κατά παράδοξο τρόπο σώθηκαν από πολύ σοβαρό κίνδυνο, φράζοντας όπως όπως, πρόχειρα το ρήγμα και έτσι κατάφεραν εν μέσω κακοκαιρίας να φτάσουν στο πιο κοντινό ιταλικό λιμάνι.

Εκεί διόρθωσαν το καράβι τους, “δοξολογούντες και ευγνωμονούντες μετά δακρυών τον σώσαντα αυτούς εκ του πνιγμού Άγιον Νεκτάριον”.

 

Από το βιβλίο «Ακολουθία και βίος του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, ως και Παρακλητικός Κανών μετά Χαιρετισμών», των εκδόσεων Αστήρ.