Πλούσια η ανθρωπιστική δράση του “Εσταυρωμένου” Βόλου και εν μέσω πανδημίας!

12 Μαΐου 2020

(Επιμέλεια Στ. Κούκος)

Οι φιλανθρωπικές και ανθρωπιστικές δομές της Εκκλησίας δεν σταμάτησαν να νοιάζονται και να προσφέρουν προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας ούτε μέσα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας. Ένα παράδειγμα είναι οι δραστηριότητες του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου ο «Εσταυρωμένος» («Ε»).

Βεβαίως, οι δραστηριότητες του «Εσταυρωμένου» δεν σταματούν μόνον στην στήριξη των των κρατουμένων και των οικογενειών του αλλά αγκαλιάζουν όλον τον ανθρώπινο πόνο. Για όλα αυτά μπορείτε να πληροφορηθείτε πιο κάτω.
Από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ζητήσαμε να μας μεταφέρουν πώς έζησαν όλην αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση και ποια ήταν η δράση τους αυτές τις δύσκολες μέρες της πανδημίας αλλά και της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.
Από τα λόγια τους πληροφορούμαστε πως ακόμη και κρατικές, δημοσιές υπηρεσίες προσβλέπουν στην υλική συμπαράσταση των δομών της Εκκλησίας για την εύρυθμη λειτουργία τους!

Ο Σύλλογος «Εσταυρωμένος» ιδρύθηκε το 1995 και λειτουργεί τέσσερις εκκλησιαστικές κοινωνικές δομές στην πόλη του Βόλου με την ευλογία της τοπικής Εκκλησίας και την έμπρακτη βοήθεια 150 εθελοντών. Ασχολείται με την προσφορά σε: κρατούμενους, αποφυλακισμένους και τις άπορες οικογένειές τους, άστεγους, πρόσφυγες και μετανάστες, Ρομά, άπορους μαθητές και φοιτητές, κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, κοινωνικές υπηρεσίες τοπικών φορέων κ.α.

Ακολουθεί το κείμενο του διοικητικού συμβουλίου του “Εσταυρωμένου”.

Όταν πριν από εικοσιπέντε χρόνια ξεκινούσαμε μία μικρή ομάδα εθελοντών αυτή τη διακονία, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ούτε τη δυναμική που θα αναπτυσσόταν στη ροή του χρόνου, ούτε το μέγεθος της απήχησης και της δραστικής αλλαγής που θα συντελούνταν στις καρδιές εκείνων που προσήλθαν κοντά μας είτε ως διακονούντες είτε ως διακονούμενοι.
Όλη μας η βούληση και επιθυμία περιοριζόταν σε στόχους μινιμαλιστικούς: αναζητούσαμε μόνον τρόπους γόνιμης κοινωνικής παρέμβασης σε μία μικροκλίμακα περιορισμένου τοπικού και αριθμητικού ενδιαφέροντος, και νοηματοδότησης της προσωπικής μας πορείας, με αξιοποίηση των ιδιαιτέρων ικανοτήτων με τις οποίες κάθε άνθρωπος προικοδοτείται άμα τη γεννήσει του.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά, το τοπίο είναι ολότελα διαφορετικό. «Ο Εσταυρωμένος» («Ε») αναδεικνύεται ως η ατμομηχανή του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας, απολαμβάνει της ευλογίας και της ολόθερμης στήριξης του οικείου Μητροπολίτου και, πάνω απ’ όλα, δέχεται τις ειλικρινείς ευχαριστίες των ευεργετηθέντων αδελφών μας, που βρίσκουν σε εμάς την πιο ζεστή αγκαλιά, πέρα από διαχωρισμούς και τεχνητά αναχώματα.

«Η πατρίς ευγνωμονούσα», λοιπόν, και πώς δεν θα ήταν έτσι, εφόσον οι εθελοντές της σεμνής και τελεσφόρου αυτής διακονίας έχουν ως εμπνευστή τον ίδιο τον Θεάνθρωπο Ιησού και οδοδείκτη σε κάθε βήμα τη δική Του μαρτυρική πορεία: από τον θρίαμβο στον διασυρμό, από τις ιαχές στο παράδαρμα, από το χειροκρότημα στον εμπαιγμό και τη Σταύρωση.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Εσταυρωμένου» π. Θεόδωρος Μπατάκας (αριστερά) με τον μακαριστό π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο σε εκδήλωση ως ομιλητές στην Βουλή των Ελλήνων.

Ο Σύλλογός μας και σε αυτήν τη ζοφερή περίοδο, «όπου όλα τα σκιάζει η φοβέρα και τα πλακώνει ο κορωνοϊός», για μία ακόμη φορά έκανε την υπέρβασή του και άπλωσε τις προστατευτικές του φτερούγες πάνω από τον μεσότοιχο της ασθενείας, χωρίς φόβο αλλά με αγάπη πολλή.
Το φιλανθρωπικό έργο συνεχίστηκε αδιάκοπα για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων της περιοχής μας(οικογένειες κρατουμένων και αποφυλακισθέντων, προσφύγων, ανέργων, ασθενών, μονογονεϊκών, απόρων φοιτητών και μαθητών κ.α.), αλλά και κοινωνικών φορέων και Ιδρυμάτων, που χρήζουν άμεσης βοήθειας (Κιβωτός του Κόσμου, Γηροκομείο Καναλίων, Ξενώνας «ΦΙΛΥΡΑ», Φυλακή Βόλου και Κασσαβέτειας, Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, κρατητήρια Ελληνικής Αστυνομίας κ.α.).

Δόθηκαν: οικονομικά βοηθήματα (2.800,00 ευρώ), διατακτικές (για τρόφιμα), είδη ένδυσης, καθαριότητος, παραϊατρικό υλικό κ.α. σε εμπερίστατους αδελφούς.

Ανώνυμος φίλος του «Ε» διένειμε, μέσω του νόμιμου εκπροσώπου του Συλλόγου μας, το ποσόν των 5.838,00 Ευρώ σε 61 οικογένειες της περιοχής Βόλου και των περιχώρων.

Με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου παραδόθηκε (14/04) στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Ξενώνα «ΦΙΛΥΡΑ», μια ικανή ποσότητα αναγκαίων ειδών ένδυσης και καθαριότητας, όπως φανελάκια, σλιπ, κάλτσες, οδοντόβουρτσες, οδοντόπαστες, σαμπουάν, ξυριστικές μηχανές μπικ, αφρούς ξυρίσματος, βετέξ, σφουγγαρίστρες, σφουγγάρια κουζίνας και μια ποσότητα μέλι.
Κατά καιρούς προσφέρουμε στους τροφίμους του Ιδρύματος διάφορες ευκαιρίες για ψυχαγωγία (εκδρομές, προσκυνήματα, συνεστιάσεις, εκδηλώσεις κ.α.), αλλά και αναγκαία υλικά για την ανθρώπινη διαβίωσή τους.

Παραδόθηκε (11/04) στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των ιδρυμάτων «Κιβωτός του Κόσμου» και «Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων», μια ποσότητα αναγκαίων ειδών διατροφής, παραϊατρικού υλικού και 72 πασχαλινών χειροποίητων λαμπάδων, προς ενίσχυση των μεγάλων και αξιέπαινων ενεργειών τους, για την ομαλή λειτουργία τους. Λόγω των αυστηρών κυβερνητικών μέτρων οι ανάγκες των ιδρυμάτων και της περιοχής μας έχουν αυξηθεί εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους. Είναι, λοιπόν, ανάγκη να βοηθήσουμε αυτές τις θεάρεστες διακονίες της Εκκλησίας μας.

Το εργαστήρι ραπτικής του «Εσταυρωμένου».

Δυο ανθρωπιστικές αποστολές για τις ανάγκες των φυλακισμένων της περιοχής μας: Εκτός από την καταβολή του σταθερού μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος -στα φιλόπτωχα ταμεία των τριών σωφρονιστικών καταστημάτων (Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας, Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου και Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων)-, ο σύλλογος προσέφερε (10/04) και μια μεγάλη ποσότητα διαφόρων αναγκαίων ειδών.

Ο «Ε» δεν παρέλειψε να στηρίξει οικονομικά και υλικά και άπορες οικογένειες (κρατουμένων, αποφυλακισθέντων, μονογονεϊκών, ασθενών κ.α.), που ενισχύει σε μηνιαία βάση, καθώς και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής μας.

Διευκόλυνε τους υπευθύνους της ΔΟΜΗΣ φιλοξενίας προσφύγων Άλλης Μεριάς, ικανοποιώντας αίτημά τους για ιατρική φροντίδα ενός ασθενούς.

Προσέφερε στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας είδη καθαριότητας και φάρμακα, μετά από παράκληση της αρμόδιας υπηρεσίας.

Πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη ανθρωπιστική αποστολή στην Αθήνα προς ενίσχυση των άπορων πολύτεκνων προσφέροντας ικανή ποσότητα παιδικών ενδυμάτων στο Δ.Σ. της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Ε», βρίσκεται σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους χώρους κράτησης της περιοχής μας, εκφράζοντας το ενδιαφέρον της Τοπικής μας Εκκλησίας και του «Ε», δηλώνοντας πως ο Σύλλογος είναι στη διάθεσή τους για να βοηθήσει -στο μέτρο του δυνατού- οποιαδήποτε ανάγκη τους.

Μερικά βιβλία από τις εκδόσεις του «Εσταυρωμένου».

Με την πολύτιμη βοήθεια του Αντιπροέδρου μας, κ. Λάμπρου Γιωτόπουλου, ως εκπροσώπου του Δ.Σ., προσέφερε: 1360,00 ευρώ (τον Μάρτιο) + 1520,00 ευρώ (τον Απρίλιο, μέχρι σήμερα -08/04) = 2880,00 ευρώ, σε βοηθήματα και σε αγορές υπέρ τρίτων.

Ετοίμασε και παρέδωσε σε εκδοτικό οίκο ένα νέο βιβλίο (του π. Θεοδώρου Β. Μπατάκα, προέδρου του Δ.Σ. του «Ε») με τίτλο: «Ο Ιερεύς ως προεστός και εξομολόγος». και υπότιτλο: «Μια λαμπάδα που φωτίζει, αλλά κατακαίεται».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, μπορεί να έκλεισε τις εκκλησιαστικές δομές που λειτουργεί στο Βόλο -λόγω κορωναϊού- αλλά αυτό δε σημαίνει πως έχει πέσει σε αδράνεια.

Ο «Ε», στηρίζει τους συνανθρώπους μας και με άλλους τρόπους: τηλεφωνικά, μέσω του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου (e-mail: [email protected]) και του ιστολογίου του (estavromenos.net), στο οποίο καθημερινά προωθεί διάφορα άρθρα και πνευματικές ενημερώσεις, αλλά και με ζωντανές συνδέσεις με ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Όλοι οι κρατούμενοι έλαβαν ατομικά δέματα για το Πάσχα. Κανείς δεν έμεινε χωρίς πασχαλινά δώρα. Δεν επιτράπηκαν οι επισκέψεις μας στους χώρους κράτησης την περίοδο αυτή. Λάβαμε πολλές ευχαριστίες: από φυλακές, κρατητήρια, ιδρύματα, οικογένειες κ.α.

Τα Μ.Μ.Ε. έδειξαν ενδιαφέρον για το έργο του «Ε» και την κατάσταση που επικράτησε στις φυλακές και ο πρόεδρος έδωσε μερικές συνεντεύξεις σε τοπικούς Ρ/Σ.

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ