Για την πίστη μας στον Θεό

11 Ιουνίου 2020

Το ανώτερο απ᾽ όλα, αγαπητοί μου, είναι το να έχουμε καλή σχέση με τον Θεό. Θεός υπάρχει και ας μην έχουμε καμμία αμφιβολία γι᾽ αυτό. Και αφού υπάρχει, πρέπει βεβαίως να έχουμε σχέση μαζί Του. Η σχέση μας αυτή λέγεται «πίστη». Είναι ωραία αυτή η έκφραση «πίστη» και δηλώνει ότι η σχέση μας με τον Θεό πρέπει να είναι αγαπητική, γιατί όσοι αγαπιώνται μεταξύ τους αυτοί μόνο εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Η πίστη μας στον Θεό, αγαπητοί μου, δεν είναι δικό μας κατασκεύασμα, αλλά είναι θεία αποκάλυψη. Δηλαδή, μας την φανέρωσε ο Ίδιος ο Θεός με την διδασκαλία των αγίων Προφητών στην Παλαιά Διαθήκη και την διδασκαλία των αγίων Αποστόλων, που κατέγραψαν την διδασκαλία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στην Καινή Διαθήκη.

Εμείς, που λεγόμαστε Ορθόδοξοι, έχουμε ακριβώς αυτή την πίστη που είναι γραμμένη στην Αγία Γραφή και που διατύπωσαν οι άγιοι Πατέρες σε Οικουμενικές Συνόδους. Και όλοι οι χριστιανοί στην αρχή είχαμε την ίδια πίστη. Αλλά μερικοί παρεξέκλιναν και παράλλαξαν την πίστη αυτή και διατύπωσαν άλλα δόγματα. Είναι οι λεγόμενοι αιρετικοί. Αυτούς ας μην τους βρίζουμε, αλλά να τους βλέπουμε με πόνο και συμπάθεια για το κακό που έπαθαν και να προσευχόμαστε να τους φωτίσει ο Θεός να δούν το λάθος τους και να γίνουμε πάλι ένα, ενωμένοι, όπως ήμασταν πρώτα.

Αδελφοί μου χριστιανοί, πρέπει να αγαπήσουμε την πίστη μας, να την μελετήσουμε για να μπορούμε να γλυκαθούμε απ᾽ αυτήν και τότε θα την αγαπήσουμε περισσότερο. Η πίστη μας είναι γραμμένη στο «Πιστεύω». Το «Πιστεύω» πρέπει να το λέμε πάντα στην προσευχή μας, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Σας παρακαλώ, χριστιανοί μου, κάθε βράδυ να λέτε το «Πιστεύω», όπως έτσι καθόρισε η αγία μας Εκκλησία, να λέγουν οι χριστιανοί το «Πιστεύω» στην βραδυνή τους προσευχή, που λέγεται «Απόδειπνο». Δεν νοείται χριστιανός και μάλιστα μορφωμένος άνθρωπος να μη γνωρίζει απ᾽ έξω το «Πιστεύω».

Αλλά εκείνο που πρέπει ιδιαίτερα να προσέξουμε είναι τα δόγματα της Ορθόδοξης πίστης μας να τα κρατάμε ακέραια, χωρίς να θέλουμε να τα μίξουμε με άλλες διδασκαλίες, είτε παλαιοτέρων αιρετικών είτε νεωτέρων. Την πίστη μας, αδελφοί μου χριστιανοί, πάνω απ᾽ όλα! Και στην προσευχή μας να λέμε καθημερινά: «Χριστέ μου, στερέωσέ μου την πίστη μου και την αγάπη μου σε Σένα. Ο,τι, Χριστέ μου, και να μου συμβεί να μη φύγω ποτέ από Σένα»!