Εισαγωγικά.
Θέλοντας να αναφερθούμε σε μια πτυχή της παιδείας και του πολιτισμού της Θράκης παρατηρούμε ότι και οι δύο κατά τους πρώτους αιώνες της Οθωμανοκρατίας ακολουθούν την ίδια πορεία και παρατηρείται η ίδια κατάσταση με τις υπόλοιπες οθωμανοκρατούμενες περιοχές του Ελληνισμού, η οποία χαρακτηρίζεται από απαιδευσία και σκοταδισμό[1].
Παρά το γενικό αυτό κλίμα δεν λείπουν τα επιμέρους κέντρα όπου αναπτύσσονται η παιδεία και οι τέχνες. Ως τέτοια, και στην Θράκη, θεωρούνται η Αγχίαλος, η Αδριανούπολη, η Μάδυτος, η Ραιδεστός, η Αίνος, η, Βιζύη, τα Γανόχωρα, η Φιλιππούπολη, το Τόρνοβο, στην Ανατολική Ρουμελία κ.α.[2]
Δεν είναι τυχαίο το ότι σ΄ αυτά τα κέντρα άνθησης της παιδείας αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μια συγκεκριμένη πτυχή του πολιτισμού της Θράκης, η Ψαλτική Τέχνη.
Μιλώντας για Ψαλτική Τέχνη και Ψαλτική Παράδοση στην Θράκη αναφερόμαστε στην εξέλιξη και ανάπτυξη της Τέχνης η οποία παρατηρήθηκε στην περιοχή κυρίως της Ανατολικής και της Βόρειας Θράκης[3] κατά τους αιώνες 15ο έως 19ο.
[1]Α. Καραθανάση, Περί την Θράκην, Θεσσαλονίκη – Αθήνα, 1996, σ.179.
[2]ο.π., σ.180.
