Ο νέος δίσκος του Χρίστου Τσιαμούλη, «Ωδή Μωυσέως»

18 Ιουνίου 2020

Η μουσική από τα αρχαία χρόνια θεωρήθηκε ως μία θεϊκή σφραγίδα στην ψυχή και τις αισθήσεις του ανθρώπου. Ποίηση και μουσική μαζί εξυψώνουν τις ανθρώπινες ποιότητες και ωθούν τον άνθρωπο να κάνει ένα βήμα ακόμη προς την αυθεντική ανθρωπιά του, καταπραΰνοντας τις αρχέγονες κινήσεις του απανθρωπισμού, οι οποίες είναι βαθειά ριζωμένες μέσα του.

Κάθε μουσική παραγωγή αποτελεί ένα πολιτισμικό γεγονός που απηχεί σε ένα πολιτιστικό “κλίμα”, σε μία παράδοση. Οι άνθρωποι που ακούν μουσική έχουν αναπτύξει ένα κριτήριο το οποίο τους επιτρέπει να κατατάσσουν την μουσική που ακούν σε ένα από τα πολλά μουσικά ρεύματα.

Μία μουσική παραγωγή η οποία επενδύει την ποίηση δύο Αγιορειτών μοναχών, του μακαριστού Γέροντος Μωυσέως και του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, σε ποιό μουσικο-ποιητικό ρεύμα θα μπορούσε να ανήκει;

Η σύνθεση και η εκτέλεση ακολουθεί τους ήχους και τα μοτίβα της Ελληνικής Παραδόσεως κάτω από την εμπνευσμένη δουλειά του Χρίστου Τσιαμούλη. Τραγουδούν οι Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Σοφία Παπάζογλου, Φωτεινή Δάρρα, Καίτη Κουλλιά και ο συνθέτης. Με συμμετοχή καταξιωμένων μουσικών και σε ενορχήστρωση από τον Θεόδωρο Κοτεπάνο.

Στα ποιήματα που υπάρχουν αναφορές στο Άγιον Όρος, την Παναγία, τους Αγίους, τις Οσιακές μορφές, βλέπουμε την κίνηση της ταλαιπωρημένης καρδιάς για να φτάσει στο λιμάνι της Θεϊκής Αγκαλιάς. Δεν υπάρχει σε αυτά ίχνος έπαρσης, αγανάκτησης, ξεσπάσματος ή διεκδίκησης δικαιωμάτων. Όλη αυτή η πορεία ακολουθεί τον δρόμο της ησυχίας, της μετάνοιας, της αληθινής Αγάπης.

Ο δίσκος «Ωδή Μωϋσέως», μία παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», με στίχους από την ποίηση του Γέροντος Μωυσέως και του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού και σε σύνθεση του Χρίστου Τσιαμούλη εκφράζει έναν ξεχωριστό πολιτισμό, από τον πολιτισμό της φιληδονίας και εγωκεντρισμού που βιώνεται κυρίως στην εποχή μας: τον Πολιτισμό της Αγνότητας και Ταπεινώσεως, τόσο απομακρυσμένου, αλλά και τόσο αναγκαίου στις μέρες μας.

Πιστεύουμε ότι ο νέος αυτός δίσκος θα βρει την ανταπόκριση που του αξίζει από τους ανθρώπους που αναζητούν στη ζωή τους ποιότητες σε κάτι διαφορετικό και ανώτερο από τα συνηθισμένα.

 

Το CD μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», Πανόρμου 70-72, 2ος όροφος, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00 ή να επικοινωνήσετε με το Ινστιτούτο στο 2106141171 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] τις ίδιες μέρες και ώρες για να σας αποσταλεί με αντικαταβολή.

Δείτε εδώ την συνέντευξη του Χρίστου Τσιαμούλη στο πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

«Παντοβασίλισσα»

«Γιατί δεν ήσαν Άγιοι»