Εικαστικό ταξίδι στα μνημεία και στις γειτονιές της Πόλης

15 Ιουλίου 2020

Στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας παρουσίασης εκθέσεων της Αγιορειτικής Εστίας με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας της, πρόβαλε τούτες τις μέρες  υπενθυμίζοντάς μας την έκθεση ζωγραφικής του Ιερομόναχου Αναστασίου με τίτλο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μνήμες και Βίωμα», που πραγματοποιήθηκε το 2016 στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 70 έργα του παπά-Αναστάση από τη συλλογή του για την Κωνσταντινούπολη, δημιουργώντας ένα εικαστικό ταξίδι στα μνημεία και στις γειτονιές της Πόλης. Η συλλογή αποτελείται από εμπνεύσεις από περικαλλείς ναούς και ιστορικά μνημεία της Πόλης, από αφανείς στιγμές της καθημερινότητας των κατοίκων της, του παρελθόντος και του παρόντος, τα οποία μεταμορφώνει με χάρη και χρωματική ζωηρότητα σε πρωτότυπες αφηγηματικές συνθέσεις. Όλα αποδίδονται απλά μέσα από τα λαμπερά έντονα χρώματα, και για το λόγο αυτό η ζωγραφική του είναι ευρηματική και γήινη, και τούτο διότι, αυτό που τελικά καταφέρνει να καταγράψει ο παπά-Αναστάσης διαμέσου της παλέτας του, είναι οι βιωματικές εικόνες που στιγμάτισαν το νου και τη καρδιά του.

Ο ιερομόναχος Αναστάσιος είναι ένας δημιουργός ναΐφ, ασπούδαστος κι αυτοδίδαχτος. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, ζωγραφίζει για να απαλύνει τη ροή του χρόνου. Οι ζωγραφιές του, αυγοτέμπερες και πλαστικά, με τα λαϊκά τους μορφολογικά στοιχεία, διακατέχονται από την εσωτερική του ανάγκη να μεταβάλλει σε εικόνες όλα τα βιώματα του. Κατάγεται από το Παντείχιον της Κωνσταντινούπολης. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου το 1977 και από το 1982 εγκαταβιώνει στο Ιερό Κελλί Τιμίου Προδρόμου «Διονυσίου εκ Φουρνά» στις Καρυές.

Η έκθεση με ζωγραφικά έργα του Ιερομονάχου Αναστασίου εγκαινιάστηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας και παρέμεινε κατόπιν παρατάσεως έως τις 15 Οκτωβρίου 2016. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, μουσικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής με τους μουσικούς Χρήστο Χαλκιά (ούτι – τραγούδι), Χαράλαμπο Χαλκιά (κρουστά) και Γιώργο Ψάλτη (βιολί), παρουσίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια της Πόλης και την Μικράς Ασίας. Ακολούθως, η έκθεση ταξίδεψε στα Γρεβενά, όπου παρουσιάστηκε από τις 13/3 έως τις 19/4 του 2019 στο Πνευματικό Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών.