Θυσία Μυστική. Ερμηνεύοντας την Θεία Λειτουργία

14 Ιουλίου 2020

Η Θεία Λειτουργία είναι των παρόντων και των εσχάτων.

Αναζητώντας έναν «ορισµο» της Θείας Λειτουργίας, θα λέγαµε ότι είναι η «Βασιλεία του Θεού», η οποία βιώνεται στον παρόντα τόπο και χρόνο, αλλά ιεροκρυφίως αποκαλύπτεται στην καρδιά κάθε πιστού µε τρόπο µοναδικό.

Το Μυστήριο είναι γνόφος, είναι βίωµα. Τι να εξηγήσεις;

Ευχαριστούµε τον Θεό γι’ αυτά τα οποία δεν καταλαβαίνουµε, αλλά µέσα στα οποία ζούµε.
Όντως, εδώ είναι η ουσία. Πολλές φορές στην Θεία Λειτουργία δεν καταλαβαίνουµε τι γίνεται, δεν τα νοούµε, αλλά τα ζούµε. Και τα ζούµε κατά την καθαρότητα που έχουµε.

Η παρούσα έκδοση συνέπεσε στις µέρες µας, µε µια «οργανωµένη» προσπάθεια βλασφηµίας κατά του Ιερού Μυστηρίου. Η ευχή και η προσδοκία µας, µε το βιβλίο αυτό, είναι να προσφερθεί µια «απάντηση» µέσω µιάς «συνοπτικής κατήχησης» περί της Θείας Λειτουργίας, σε όλους όσοι επιθυµούν και αναζητούν κάτι τέτοιο.

Ευχόµαστε τα αναφερόµενα στο πόνηµα µας να λειτουργήσουν ως µια «ώθηση» και αφορµη για περαιτέρω εντρύφηση και «ανακάλυψη» των «µυστικών του Μυστηρίου», το οποίο αποτελεί την καρδιά της Ορθόδοξης Πίστης µας.

Ο συγγραφέας πανοσιολογιώτατος αρχιµανδρίτης Ιωάννης (Ιάκωβος) Κανάκης γεννήθηκε στην Αθή­να το 1975. Αφού ολοκλήρωσε εκεί τις εγκύκλιες σπουδές του εισήχθη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδι­στριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Όπου στη συνέχεια παρακολούθησε και ολοκλήρωσε µεταπτυχιακές σπουδές λαµβάνοντας δίπλωµα Ειδικεύσεως (master) στις Βιβλικές σπουδές. Το έτος 2017 περάτωσε µε επιτυχία την διδακτορική του διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήµιο. Χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας (αρχιµανδρίτης) από τον µακαριστό Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαµίνος κυρό Βαρθολοµαίο και το 2006 τοποθετήθηκε Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως από τον Μητροπολίτη και Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών Ιερεµια Φούντα.