Άγιον Όρος: 130 ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές φωτογραφίες από το 1975 έως το 2015

29 Αυγούστου 2020

Γι’ αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο των εορτασμών της 20ετούς επετείου της, η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει μία έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας του 2015-«Άγιον Όρος. Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος», 15 Σεπτεμβρίου 2015 – 31 Μαρτίου 2016.

4 φωτογράφοι Valery Bliznyuk (Ρωσία), Ali Borovali (Τουρκία), Ζbigniew Κοsc (Πολωνία), Zoran Purger (†) (Σερβία), 4 θεματικές ενότητες «τόπος», «λατρεία», «βίος» και «πρόσωπα» και 130 ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές φωτογραφίες τραβηγμένες από το 1975 έως το 2015, αποτέλεσαν μία εντυπωσιακή έκθεση που αποτυπώνει την ακτινοβολία της Αθωνικής Πολιτείας στον κόσμο και πώς αυτή προκαλεί διαχρονικά καλλιτέχνες όλου του κόσμου να γνωρίσουν και να αποτυπώσουν την μοναδική κοινωνία που επιβιώνει αναλλοίωτα εδώ και δέκα αιώνες.

Ο κάθε φωτογράφος ταξίδεψε πολλές φορές μέσα σε αυτά τα σαράντα χρόνια στο Άγιον Όρος και αποτύπωσε με τον φακό του τη ζωή, τα πρόσωπα αλλά και τις διαδικασίες και την λειτουργία του Όρους, όπως τα αντιλήφθηκε. Το έργο τους δεν επηρεάζεται από την θρησκεία ή τους ανθρώπους του Αγίου Όρους αλλά παρουσιάζει όλα αυτά μέσα από το προσωπικό τους βίωμα που είναι βαθιά ανθρώπινο και ο καθένας αναδεικνύει την θεματική ενότητα που τον ενδιαφέρει περισσότερο.

Η έκθεση το 2016 μεταφέρθηκε και παρουσιάστηκε στην Αστική Σχολή της Κατερίνης, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη και στους Μύλους-Καϊμακλί του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λευκωσίας.

Το 2017 μεταφέρθηκε αρχικά στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καπναποθήκη» στην Κομοτηνή και στη συνέχεια «ταξίδεψε» στην Σερβία και παρουσιάστηκε στην Κρύπτη του ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και στην γειτονική Βουλγαρία, στην Γκαλερί «Rafael Michailov» στο Βελίκο Τύρνοβο.

Το 2018 φιλοξενήθηκε στο Αρχοντικό Μπασαρά στην Καστοριά και το 2019 στο Πανεπιστήμιο UCV της Κραϊόβας στην Ρουμανία.

Η έκθεση συνοδεύτηκε από ομώνυμο δίγλωσσο (ελληνικά/αγγλικά) Κατάλογο με έργα έργα των 4 φωτογράφων και κείμενα για τους φωτογράφους και τα έργα τους και το σύνολο των έργων που περιλήφθηκαν στην έκθεση.