Έντρομοι οι Ιταλοί που έβλεπαν την Παναγία να ηγείται της επίθεσης των Ελλήνων παραδόθηκαν!

12 Αυγούστου 2020

Λιθογραφία εποχής για το έπος του ’40, με την Υπεραγία Θεοτόκο ως Αγία Σκέπη του ελληνικού στρατού.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Κάποιος άλλος με ανατριχιασμένο το κορμί μου περιγράφει ένα θαύμα της Παναγίας: «Περνούσαμε ψόφιοι της δίψας από μια πλαγιά. Τόσες ώρες δρόμο, δεν είχαμε συναντήσει νερό. Δεν υπάρχει νερό εδώ πέρα»; Ελέγαμε σκασμένοι ο ένας στον άλλο. Αυτή τη στιγμή μια πεντάμορφη, χωριάτισσα γυναίκα δεν ξέρω και εγώ πώς βρέθηκε μπροστά μας μόνη της.
– Τι θέλετε παιδιά; μας ρώτησε σαν νάτα μάνα μας.
– Νερό, κυρά μου, της είπαμε, εσκάσαμε για νερό. Δεν υπάρχει νερό σ’ αυτόν τον τόπο;

Και εκείνη μας οδήγησε σε μια καθαρή βρυσούλα πιο κάτω με άφθονο νερό και δροσισθήκαμε όλοι. Σε λίγο έφθασε και άλλο ένα τμήμα διψασμένο κι’ αυτό για νερό και τους εδείξαμε τη βρύσι. Μα βρύσι δεν βρισκόταν εκεί.

Κυτταχθήκαμε μεταξύ μας σαστισμένοι και ανατριχιάσαμε. Τότε θυμηθήκαμε όλοι μας, ότι είχαμε χάσει από μπροστά μας την πεντάμορφη γυναίκα, χωρίς να δούμε τι έγινε.

Εκάναμε τον σταυρό μας και αρχίσαμε όλοι να κλαίμε. Η Παναγία είχε παρουσιασθή μπροστά μας!

Και ήταν πράγματι η Παναγία, γιατί την ίδια μέρα οι αιχμάλωτοι, που πιάσαμε, μας διηγούντο, ότι, την ώρα της μάχης, μια γυναίκα ωδηγούσε την επίθεσι μας και τους έπιασε τρόμος και σήκωσαν τα χέρια τους και παρεδόθησαν!

Από καταγραφές του Μητροπολίτη Παντελεήμονος Φωστίνη, (1888-1962), ο οποίος έζησε και ο ίδιος στο πολεμικό μέτωπο το έπος του ’40, μαζί με τον ελληνικό στρατό. Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων διετέλεσε Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου, αλλά και Χίου, Ψαρών και Οινουσσών όπως και Ενόπλων Δυνάμεων.