Παναγία Τρύγη, Η Κυρά της Λήμνου

24 Αυγούστου 2020

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, του Αγίου Όρους, έχει στη νήσο Λήμνο, στο χωριό Προπούλι, ιστορικό Μετόχι το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το Μετόχι δώρισε στην Ιερά Μονή ο βασιλεύς της Σερβίας Ιωάννης Ούγγλεσης (+1364), του οποίου η κόρη είχε θεραπευθεί με την θαυματουργική παρέμβαση του Οσίου Σίμωνος, κτήτορος της Ιεράς Μονής.

Στο νεότερο εκκλησάκι υπάρχει εντοιχισμένη επιγραφή όπου αναγράφεται ‘’ ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΠΑΡΑ ΑΓΑΠΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΟΤΙ ΕΝ ΕΤΕΙ 1706…’’ η οποία αποκαλύπτει κάποια φάση ανακαίνισης.

Διασώθηκαν ιερές εικόνες μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας, σπάνιας αισθητικής και υψηλής αξίας με πιο σημαντική την θαυματουργή εικόνα της επικαλουμένης Παναγίας της Τρύγης, η οποία αγιογραφήθηκε το 1709. Η Παναγία εικονίζεται με λευκό ένδυμα, το χαρακτηριστικό χρώμα της αγνότητος. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ.

Πολλά θαύματα επιτέλεσε και επιτελεί η Παναγία σύμφωνα με μαρτυρίες των πιστών, ιδίως σε μικρά παιδιά, την βλέπουν να βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε δυσκολία και την αναγνωρίζουν από το λευκό πέπλο της, ως την Παναγία του τόπου τους.

Είναι το καταφύγιο και παρηγορία όλων των Λημνίων κατοίκων και των αποδήμων, οι οποίοι την ευλαβούνται και την τιμούν και προσέρχονται ευλαβικά στην εορτή της, 15 Αυγούστου, όπου μαζί με το κεράκι τους καταθέτουν τα αιτήματα και τις ευχαριστίες τους στη Μητέρα όλου του κόσμου.

Και φέτος, κατά τον Δεκαπενταύγουστο του 2020, πατέρες της κυριάρχου Ιεράς Μονής ήρθαν από το Άγιο Όρος και ετέλεσαν τις λατρευτικές εορταστικές ακολουθίες σύμφωνα με το αγιορειτικό ύφος και τυπικό. Παρά τις δυσκολίες λόγω της ενσκηψάσης πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε μεγάλη προσέλευση κόσμου και οι ακολουθίες τελέσθηκαν σε ιδιαιτέρως κατανυκτική ατμόσφαιρα, αφού πρώτα ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και προφυλάξεις.