Κινήματα Οικολογίας. Μία θεολογική και ποιμαντική προσέγγιση

1 Σεπτεμβρίου 2020

Το θέμα της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση των οικολογικών κινημάτων μέσω μιας θεολογικής αλλά και ποιμαντικής προσέγγισης. Η οικολογική κρίση είναι ένα φαινόμενο, το οποίο αν και ταλανίζει τον πλανήτη μας τα νεώτερα χρόνια, έχει τις καταβολές της στις απαρχές του ανθρώπινου γένους. Ο σύγχρονος άνθρωπος προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του στράφηκε στην υπερεκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, αφού αποτελούσε για αυτόν μια πηγή αγαθών, χωρίς όμως να μπορέσει πότε του να τα ανταποδώσει πίσω στη φύση, με αποτέλεσμα αυτή να στερέψει και να δημιουργούν ανισορροπίες στην κτίση.

Αυτό που κεντρίζει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον σε αυτό το θέμα, είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση των ανθρώπων μέσω της ενεργής ενασχόλησής τους με τα οικολογικά κινήματα με απαρχή την δεκαετία του 1960, όταν πλέον το μέγεθος των περιβαλλοντικών προβλημάτων γινόταν αισθητό εξαιτίας της ραγδαίας βιομηχανικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Η ενασχόληση και η ενεργοποίηση αυτή βέβαια δεν ήταν απροβλημάτιστη και συνοδεύτηκε από πολλά ερωτηματικά σε κοινωνικό, πολιτικό, ιδεολογικό και φιλοσοφικό επίπεδο. Η μεγάλη της αξία έγκειται κυρίως στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Σε αυτό το κλίμα ευαισθητοποίησης σπουδαία είναι η συνεισφορά της εκκλησίας και της θεολογίας μέσω των Αγίων και των πατέρων της ,οι οποίοι μίλησαν για τον σεβασμό του ανθρώπου προς την κτίση μέσα από τα έργα και τους λόγους τους, προσπαθώντας έτσι να μυήσουν τους ανθρώπους όχι απλώς σε μία επιφανειακή, ίσως και ακτιβιστική οικολογική συμπεριφορά, αλλά σε ένα εν τω βάθει οικολογικό ήθος μέσα από την σχέση του κτιστού κόσμου, του κατ’ εικόνα πλασθέντος ανθρώπου και του Ακτίστου Θεού.

Στα πλαίσια αυτής της οικολογικής αφύπνισης, πρωτοπόρος υπήρξε ο Πατριάρχης κ.κ Δημήτριος Α΄, ο οποίος καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου ως ήμερα προστασίας και προσευχής για το περιβάλλον. Αξιόλογος συνεχιστής του έργου του είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μέσα από τα μηνύματα, τα σεμινάρια και τα συμπόσια που έχει διοργανώσει κάνει εμφανή την θέληση της ορθοδοξίας για να επέλθει ένα τέλος στην οικολογική καταστροφή της κτίσης.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ