Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων: Τον κάλλιστο δρόμο της ευσέβειας, διατρέξτε τον με ευλάβεια και θείο φόβο!

23 Οκτωβρίου 2020

Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων.

 (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Μαθητές της Καινής Διαθήκης και μέτοχοι των μυστηρίων του Χριστού, τη στιγμή αυτή με τη Θεία κλήση και σε λίγο με τη χάρη Του, ξεκαινουργιώστε την καρδιά σας και το πνεύμα σας, για να γίνετε αφορμή χαράς στον ουρανό.

Γιατί αν για έναν αμαρτωλό μετανοημένο γίνεται, σύμφωνα με το ευαγγέλιο, χαρά, πόσο περισσότερο θα κινήση τα ουράνια πνεύματα σε χαρά και πανηγύρι η σωτηρία τόσων πολλών ψυχών; [Αναφέρεται σ’ αυτούς που ετοιμάστηκαν για να δεχθούν το βάπτισμα].

Μια κι αρχίσατε τον καλό και κάλλιστο τούτο δρόμο της ευσέβειας, διατρέξτε τον με ευλάβεια και θείο φόβο. Γιατί ο μονογενής υιός του Θεού είναι παρών και πανέτοιμος για τη σωτηρία σας, λέγοντας: Ελάτε σε μένα όλοι σεις, που είσθε κουρασμένοι και φορτωμένοι, κι εγώ θα σας ξεκουράσω.

Σεις, που φέρετε το βάρος των πταισμάτων κι είσθε με τις αμαρτίες σας αλυσοδεμένοι, ακούστε την προφητική φωνή, που λέγει: «Λουσθήτε, καθαρισθήτε, αφαιρέστε τις πονηριές από τις ψυχές σας, για να ’σθε καθαροί μπροστά στα μάτια μου».

Για να αναφωνάξη για σας ο αγγελικός χορός: «Μακάριοι όσοι τους συγχωρήθηκαν οι αμαρτίες».

Σεις, που για πρώτη φορά ανάψατε τις λαμπάδες της πίστης, διατηρήστε τις άσβεστες στα χέρια σας, ώστε Αυτός, που πάνω στο πανάγιο τούτο Γολγοθά άνοιξε τότε στο ληστή τον παράδεισο, για την πίστη του, να σας αξιώση να τραγουδήσετε το γαμήλιο τραγούδι.

 

Απόσπασμα από τις «Κατηχήσεις ΙΗ’ Φωτιζομένων, Κατήχηση Α’», του αγίου Κυρίλλου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, σε μετάφραση του οικονόμου, π. Κωνσταντίνου Κούκου όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό Κυριακάτικα Μηνύματα, τεύχος αρ. 56-57, 1977, του Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσελεούσaς, Στροβόλου, Κύπρου.