«Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους»

24 Οκτωβρίου 2020

Η Αγιορειτική Εστία με την ευκαιρία του εορτασμού του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου, και στο πλαίσιο των αναμνήσεων για τα είκοσι χρονιά  λειτουργίας της, παρουσιάζει την έκθεση «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους».

Η έκθεση εγκαινιάστηκε πέρσι, παρουσία του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, στο Φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και περιελάμβανε απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου από τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας, χρυσοκεντήματα, μαρμαρογλυπτική, κ.λπ. προερχόμενες από τα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν 44 απεικονίσεις, από τον 12ο έως τον 20ο αιώνα, από ένα σύνολο 150 θεμάτων, τα οποία στο σύνολο τους περιλαμβάνονται στην ομότιτλη έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας (https://www.agioritikiestia.gr/…/o-agios-dimitrios-stin…), αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας που ολοκληρώθηκε το 2005 και αφορούσε στη σχέση του Αγίου Δημητρίου με την Αθωνική Πολιτεία, αποδεικνύοντας το στενό δεσμό της Θεσσαλονίκης με το Άγιο Όρος.
Είχε προηγηθεί, το φθινόπωρο του 2005, αντίστοιχη έκθεση στη στοά Cryptoporticus της ρωμαϊκής αγοράς ενταγμένη στο πρόγραμμα των Μ’ Δημητρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση https://www.agioritikiestia.gr/…/ekthesi-o-agios…

και των εγκαινίων της

https://www.agioritikiestia.gr/el/egkainia-agios-dimitrios