O Ιωσήφ ο Αιγύπτιος

3 Οκτωβρίου 2020

Ο Ιωσήφ είναι ένας άγιος του Θεού, κόπτης στο θρήσκευμα, που μόνο χαμογελάει. Βασανισμένο παλικάρι που ποτέ δεν έχασε το χαμόγελό του, την αισιοδοξία του και την ευγένειά του.

Κάποτε με είδε εκνευρισμένο να υψώνω τον τόνο της φωνής μου σε κάποιον. Μετά από λίγο ήρθε και μου είπε: «Αφεντικό, όχι φωνή. Εσύ μόνο αγάπη». Κατέβασα το κεφάλι και απάντησα: «Συγνώμη βρε Ιωσήφ. Εκνευρίστηκα.», για να μου απαντήσει και πάλι: «Αφεντικό εσύ ΜΟΝΟ αγάπη!».

Σήμερα ο Ιωσήφ μπήκε χαρούμενος και ζωηρός και μου είπε: «Αφεντικό! Πέσ’ μου μια φράση από την Αγία Γραφή!». Παραξενεύτηκα! Σπαστά ελληνικά ο Ιωσήφ και να θέλει φράση από την Αγία Γραφή;

Δεν του χάλασα χατήρι και του είπα: «Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί, καὶ ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει καὶ ὁ Θεὸς ἐν αὐτῷ.». Με έβαλε να το ερμηνεύσω. Μόλις το κατάλαβε προχώρησε να κάνει την εργασία του.

Μόλις τελείωσε μου είπε. Ξέρω και γω κάτι να σου πω αφεντικό. «Πές΄το!» απάντησα. Και ο Ιωσήφ ο Αιγύπτιος άρχισε να ψάλλει το Αγνή Παρθένε Δέσποινα….

Έμεινα να τον κοιτάζω. Άνοιξα την τσάντα μου και του έδωσα μια εικονίτσα της Παναγίας. Είδα την χαρά του παιδιού που του δίνεις σοκολάτες! Ο Ιωσήφ, ο Αιγύπτιος, ο Κόπτης, πήρε την εικόνα την έβαλε το μέτωπο και είπε: «Μαριάμ Ευλογία!». Έπειτα την προσκύνησε, την κοίταξε καλά, και την έβαλε στην τσάντα του λέγοντας: «Ευλογία! Ευλογία! Στον κόσμο. Στο σπίτι. Σε όλους. Σε μένα.». Και γυρίζοντας μου είπε: «Αφεντικό! Λιβάνι! Πολύτιμο λιβάνι η Μαριάμ! Σε ευχαριστώ!». Έφυγε με μεγαλύτερο κέφι…

Ο Ιωσήφ ο εξ’ Αιγύπτου κόπτης….

Ωραίος άνθρωπος. Κάθε που τον βλέπω κάτι μαθαίνω.

Ο Ιωσήφ ο φίλος μου, είναι το παιδί που μου καθαρίζει στο μαγαζί τα τζάμια…. Και που στην Βασιλεία του Θεού θα πρέπει να του πλένω τα πόδια για να ξεχρεώσω τα μαθήματα που μου δίνει.