«Άθως Θύραυλοι Στώμεν» (Άθως. Ορθοί στην αυλόπορτα)

23 Νοεμβρίου 2020

Στην εικοσαετή λειτουργία της Αγιορειτικής Εστίας σημαντικές ήταν οι εκθέσεις με φωτογραφίες του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής του Αγίου Όρους.,Μία από αυτές η έκθεση του Δημήτρη Λουζικιώτη με τίτλο «Άθως Θύραυλοι Στώμεν» (Άθως. Ορθοί στην αυλόπορτα) που περιελάμβανε 45 φωτογραφίες θυρών και παραθύρων από τις Καρυές και την ευρύτερη περιοχή της Αθωνικής πρωτεύουσας.

Για το έργο αυτό ο Δημήτρης Λουζικιώτης, με σεβασμό και αγάπη στην πολιτισμική κληρονομιά του Αγίου Όρους, εργάστηκε από τις αρχές του 2000, φωτογραφίζοντας διαρκώς σε κάθε ένα από τα πολυάριθμα ταξίδια του στην Αθωνική Πολιτεία. Το πλούσιο αρχείο των φωτογραφιών που προέκυψε, αποτέλεσε την βάση για την έκδοση ενός λευκώματος – που φέρει τον ομώνυμο τίτλο- και στο οποίο εκτός από το φωτογραφικό υλικό παρατίθενται και πρωτότυπα ποιητικά σχόλια (Αγαθή Δημητρούκα, Ντέμης Κυριάκου, Κωνσταντίνος Παλιάν), εισαγωγικό κείμενο του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου, ενώ την τεκμηρίωση των φωτογραφιών πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος Δρ Νίκος Μερτζιμέκης.

Η έκθεση τον Φεβρουάριο του 2019, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, μεταφέρθηκε και παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου στον «Μύλο του Παππά» στη Λάρισα.
Περισσότερα για την έκθεση https://www.agioritikiestia.gr/…/ekthesi-fotografias…

Περισσότερα για τον Κατάλογο της έκθεσης

http://www.louzikiotis.gr/…/%ce%b1%ce%b8%cf%89%cf%83…/ ο οποίος διατίθεται και στο Βιβλιοπωλείο μας.