Προσβάσιμη σελίδα

Εφαρμογές Προτάσεων για Μορφολόγηση και Μουσική Ανάλυση Μελών της Ελληνικής Ψαλτικής μας Τέχνης Βάσει Θέσεων του Δρ. Σωτηρίου Δεσπότη

Η έκδοση του άρθρου του Δρ. Σωτηρίου Δεσπότη, Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στο μουσικό υλικό της ελληνικής ψαλτικής τέχνης[1], αποτέλεσε σημαντικό εκδοτικό γεγονός στο χώρο της ελληνικής ψαλτικής τέχνης. Η σπουδαιότητα του γεγονότος βρίσκεται στο ότι η συγκεκριμένη εργασία έρχεται να καλύψει κενά που οι απουσίες αναλόγων προτάσεων έχουν δημιουργήσει.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τον μεγάλο αριθμό διαφορετικών θεωρητικών μοντέλων ανάλυσης που έχει στην διάθεσή του ο ερευνητής μουσικών έργων δυτικής υφής, για να τον γίνει κατανοητό η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία ανάλογων θεωριών για τα μουσικά έργα της ψαλτικής μας τέχνης.

Τα όσα ο κ. Σωτήριος Δεσπότης εισηγήθηκε στο άρθρο του, μας ενθουσίασαν και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την μελέτη του συγκεκριμένου ερμηνευτικού μοντέλου στην χειρόγραφη παράδοση της ψαλτικής μας κληρονομιάς. Να προσεγγίσουμε τον τρόπο εφαρμογής και λειτουργίας του κατά την διαδικασία ανάλυσης και μορφολόγησης των εκκλησιαστών μουσικών μαθημάτων.

[1] Σωτήριος Κ. Δεσπότης, Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στο μουσικό υλικό της ελληνικής ψαλτικής τέχνης, Γρηγόριος ο Παλαμάς, τ. 818, Θεσσαλονίκη 2007, σελ. 417 – 428.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ
Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
«Στους μεγάλους και ανεπανάληπτους αετούς της ψαλτικής»
Ίδρυση Μουσικών Συνόλων της Εκκλησίας της Ελλάδος
Το «ύστατο» χαίρε στον λέοντα της Ψαλτικής (Επικήδειες ομιλίες-φώτο)
«Ο δάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης, Άρχοντας Πρωτοψάλτης Χαρίλαος Ταλιαδώρος»
Αναμνήσεις από μια Μεγάλη Εβδομάδα δίπλα στον Χαρίλαο Ταλιαδώρο