Προσβάσιμη σελίδα

Εφαρμογές Προτάσεων για Μορφολόγηση και Μουσική Ανάλυση Μελών της Ελληνικής Ψαλτικής μας Τέχνης Βάσει Θέσεων του Δρ. Σωτηρίου Δεσπότη

Η έκδοση του άρθρου του Δρ. Σωτηρίου Δεσπότη, Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στο μουσικό υλικό της ελληνικής ψαλτικής τέχνης[1], αποτέλεσε σημαντικό εκδοτικό γεγονός στο χώρο της ελληνικής ψαλτικής τέχνης. Η σπουδαιότητα του γεγονότος βρίσκεται στο ότι η συγκεκριμένη εργασία έρχεται να καλύψει κενά που οι απουσίες αναλόγων προτάσεων έχουν δημιουργήσει.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τον μεγάλο αριθμό διαφορετικών θεωρητικών μοντέλων ανάλυσης που έχει στην διάθεσή του ο ερευνητής μουσικών έργων δυτικής υφής, για να τον γίνει κατανοητό η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία ανάλογων θεωριών για τα μουσικά έργα της ψαλτικής μας τέχνης.

Τα όσα ο κ. Σωτήριος Δεσπότης εισηγήθηκε στο άρθρο του, μας ενθουσίασαν και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την μελέτη του συγκεκριμένου ερμηνευτικού μοντέλου στην χειρόγραφη παράδοση της ψαλτικής μας κληρονομιάς. Να προσεγγίσουμε τον τρόπο εφαρμογής και λειτουργίας του κατά την διαδικασία ανάλυσης και μορφολόγησης των εκκλησιαστών μουσικών μαθημάτων.

[1] Σωτήριος Κ. Δεσπότης, Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στο μουσικό υλικό της ελληνικής ψαλτικής τέχνης, Γρηγόριος ο Παλαμάς, τ. 818, Θεσσαλονίκη 2007, σελ. 417 – 428.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ
Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Πολυχρονισμός εις Οικουμενικόν Πατριάρχην - Μπαλασίου Ιερέως
«Έλαμψεν η χάρις σου», Ιακώβου Πρωτοψάλτου, Ιδιόμελο Α΄ Κατανυκτικού Εσπερινού (Βατοπαιδινός Χορός)
»Οίμοι! ο Αδάμ», «Το στάδιον των αρετών ηνέωκται» ήχ. πλ. α΄ Ιδιόμελα Κυριακής Τυρινής (Δημ. Γαλάνης)
Τυρινή: Ο τελετουργικός προθάλαμος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής της Τυρινής (17/03/2024)