Εκοιμήθη ο Μητρπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης

15 Νοεμβρίου 2020

Νωρίς σήμερα το πρωί, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020, κοιμήθηκε εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης.

Ο Σεβασμιώτατος εγεννήθη εις την Θεσσαλονίκην το έτος 1958. Απεφοίτησε της Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης το έτος 1979 και του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1982.

Το έτος 1982, χειροτονείται Διάκονος εις την Ιεράν Μητρόπολιν Θεσσαλονίκης και αναλαμβάνει την διεύθυνσιν του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, λαβών μέρος και εις τας εργασίας του Συνεδρίου Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το έτος 1983 χειροτονείται Πρεσβύτερος, λαβών το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου και τοποθετείται ως Ιερατικώς Προιστάμενος εις τον Ιερόν Ναόν των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, εις τον οποίον υπηρετεί μέχρι το έτος 1994. Επί των ημερών της προισταμενίας του λαμβάνουν χώρα, με κάθε λαμπρότητα, τα εγκαίνια του Ιερού Ναού, στα οποία, εκτός από πλειάδα Αρχιερέων, παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, εκπρόσωποι της Αντιπολιτεύσεως και πλήθος λαού.

Από το έτος 1983 υπηρετεί ως Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας, από το έτος δε 1994 υπηρετεί ως καθηγούμενος αυτής έως και σήμερον. Εις την εν λόγω Ιεράν Μονήν, πέραν των μοναχών αυτής, φιλοξενεί κληρικούς προερχομένους από ξένες χώρες και οι οποίοι εκμανθάνουν την ελληνικήν γλώσσαν και σπουδάζουν εις την Θεολογικήν Σχολήν μεταπτυχιακάς και διδακτορικάς σπουδάς.

Το 1994 τοποθετείται εις τον Ιερόν Ναόν του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου ως Προιστάμενος και εκ παραλλήλου αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Ο χειροτονήσας αυτόν Αρχιερεύς Μακαριστός Παντελεήμων ο Β΄ και τοποθετήσας αυτόν εις την υπεύθυνον θέσιν του Πρωτοσυγκέλλου, του αναθέτει επίσης καθήκοντα Προεδρεύοντος ευαγών Ιδρυμάτων της πόλεως. Συγκεκριμένα, από του έτους 1992 μέχρι του έτους 2004 εις το Παπάφειον Ορφανοτροφείον και από του έτους 1994 μέχρι του έτους 2004 εις το Χαρίσειον Γηροκομείον, εις το πνευματικοφιλανθρωπικόν Ίδρυμα Πάντων των Αγίων των εν Θεσσαλονίκη, εις την Σχολικήν Εφορείαν της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής, εις το Συμβούλιον της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης καθώς και εις το Κοινωφελές Ίδρυμα Παπαδημοπούλου.

Συνέγραψε άρθρα και μελέτες θεολογικού περιεχομένου. Έλαβε μέρος διά εισηγήσεων εις Θεολογικά Συνέδρια. Εδίδαξεν εις Κατηχητικά Φροντιστήρια ως και εις την Σχολήν Μετεκπαιδεύσεως Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Επί εικοσαετίαν παρουσίασε ραδιοφωνικάς και τηλεοπτικάς εκπομπάς εποικοδομητικού και ομολογιακού περιεχομένου της Ορθοδόξου Πίστεως.

Εδίδαξεν ως καθηγητής εις την Ανωτέραν Εκκλησιαστικήν Σχολήν Θεσσαλονίκης και επραγματοποίησεν σειρά διαλέξεων αγιολογικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος πέραν της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και εις άλλας Ιεράς Μητροπόλεις. Επί 18 έτη διηύθυνεν την σειράν διαλέξεων «Ακαδημαικοί Διάλογοι» εις την αίθουσαν τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Το 1994 ιδρύει Ιερόν Ησυχαστήριον των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Υπηρετεί μέχρι και σήμερον ως Διευθυντής του Κέντρου Ορθοδόξου Αγιολογίας υπό την Προεδρίαν του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Ανεκηρύχθη διδάκτωρ θεολογίας εις την Θεολογικήν Ακαδημίαν της ιστορικής πόλεως Ούζγκοροντ της Ουκρανίας, εις την οποίαν διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής θέματα βιβλικής θεολογίας και αγιολογίας. Επιμελείται της συγκροτήσεως και λειτουργίας τμήματος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσης εις την εν λόγω Θεολογικήν Σχολήν, η οποία ανήκει εις το Πανεπιστήμιον των Καρπαθίων. Εις την προσπάθειαν αυτήν ουσιαστικόν ρόλον διαδραματίζει ο καθηγητής Ιωάννης Καζάζης της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., μέσω του προγράμματος «Ιάσων».

Παράλληλα προς το επιστημονικόν έργον ανέπτυξεν πρότυπον έργον εις τον τομέα της φιλανθρωπίας με την λειτουργίαν συσσιτίου διά τους αστέγους και εμπεριστάτους μετανάστας της πόλεως, με το σύνθημα «κανείς νηστικός τη νύχτα στην πόλη της Θεσσαλονίκης», ως επίσης με την λειτουργίαν πρατηρίου ενδυμάτων που προσφέρονται δωρεάν στους εμπεριστάτους αδελφούς μας.

Εξελέγη την 10η Μαίου του 2010 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Έλλάδος ως Μητροπολίτης Λαγκαδά. Η χειροτονία εις Επίσκοπον έγινε τη 16η Μαίου του 2010 από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο εις τον Πάνσεπτο Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης.

Έργα του: «Ο Άγιος Δημήτριος», «Η Βασιλική του Αγίου Δημητρίου», «Ο Άγιος Γεώργιος», «Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου-Ροτόντα», «Η Μονή Λατόμου», «Η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας», «Η Εκκλησία ως Κοινωνία των Αγίων», «Το νόημα και το περιεχόμενο των εορτών εις την Παλαιάν Διαθήκην», «Αι εξορίαι του Μεγάλου Αθανασίου», «Ο 59ος ψαλμός κατά τον Άγιον Μάξιμον τον Ομολογητήν», «Τα Αγιάσματα της Θεσσαλονίκης» κ.α.

Επεμελήθη των εκδόσεων:

Διτόμου Αγιολογίου Θεσσαλονίκης.
Ιερά Ακολουθία Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Βίος και Ιερά Ακολουθία της Οσίας Μητρός ημών Θεοδώρας της Μυροβλύτιδος.
Βίος και Ιερά Ακολουθία του Οσίου Πατρός ημών Δαυίδ του εν Θεσσαλονίκη.
Υμνολογικόν Λειμωνάριον Αγίου Δημητρίου.
Άπαντα εις τον Άγιον Δημήτριον κατά την μεσοβυζαντινήν περίοδον «Συμεών Πασχαλίδη».
Σε υπέρμαχον η οικουμένη (Επετειακή έκδοσις Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου).
Επεσκέψατο ημάς ( Επετειακή έκδοσις Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης αναφερομένη εις τας Πατριαρχικάς επισκέψεις