Η Φλ. Καραγιάννη στην εκπομπή «Επικαιρότητα» για την έκθεση «Στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο»

26 Νοεμβρίου 2020

Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων με έδρα τη Θεσσαλονίκη κα. Φλώρα Καραγιάννη μίλησε σήμερα 26 Νοεμβρίου 2020, στην εκπομπή «Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και στη Μαρία Γιαχνάκη και μίλησε για την έκθεση «Οι στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο».

Η κ. Καραγιάννη σημείωσε για την έκθεση που εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «η ιδέα προέκυψε μέσα από τη βυζαντινολογική έρευνα και τη σημασία που έδωσε σε στρατιωτικούς αγίου το Βυζάντιο με απεικονίσεις στους Ιερούς Ναούς. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνέδεσε την έκθεση με τον Άγιο Δημήτριο τον πλέον λαοφιλή Στρατιωτικό Άγιο ενώ το Υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός αγκάλιασαν αυτή την έκθεση».

«Το ενδιαφέρον σε αυτή την έκθεση είναι ότι η βυζαντινή τέχνη είναι ανεξάντλητη Υπάρχουν πολλές διαστάσεις. Οι στρατιωτικοί άγιοι ήταν πρότυπα ανδρείας και γενναιότητας» σημείωσε η διευθύντρια.

Στη συνέχεια η κ. Καραγιάννη επεκτάθηκε στους Στρατιωτικούς Αγίους στο Βυζάντιο αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι συγκεκριμένοι Άγιοι «εξασφάλιζαν και την επίγεια σωτηρία του πληθυσμού ενώ ο βυζαντινός πολίτης της αυτοκρατορίας όταν πήγαινε σε έναν ναό να προσευχηθεί έβλεπε στο πρώτο επίπεδο τους στρατιωτικούς Αγίους»

Μάλιστα η κα. Καραγιάννη ανέφερε μερικά παραδείγματα των σημαντικών Αγίων που αναδύθηκαν μέσα από το Βυζάντιο ακόμα και ως προστάτες πόλεως όπως ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος αλλά και πλήθος άλλων περιπτώσεων. «Ήταν μια κατηγορία Αγίων που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τον πληθυσμό των πόλεων λόγω της προστασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Λόγω πανδημίας η επίσκεψη έχει ανασταλεί μέχρι να μπορέσει ο κόσμος να την επισκεφτεί και πάλι» σημείωσε η κ. Φλώρα Καραγιάννη ενώ τόνισε ότι «Δεν μας πτοεί ο κορωνοϊός» κατέληξε. 

Πριν κλείσει την επικοινωνία της με την εκπομπή η κα. Καραγιάννη ανέφερε την Βυζαντινή Οικουμένη μια πρωτοβουλία που προσπαθεί να αναδείξει μέσα από την τέχνη πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών του Βυζαντίου ενώ σε σύντομο διάστημα θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις.