Μητρ. Σουηδίας: «Η αγιότητα-τρόπος ζωής του Αγίου Νεκταρίου»

9 Νοεμβρίου 2020

Για το δίτομο έργο του «Ο Άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς, Μητροπολίτης Πενταπόλεως – Ιστορική Μελέτη επί τη βάσει ανεκδότων αρχειακών πηγών» μίλησε στην εκπομπή «Η επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας, με αφορμή βεβαίως την εορτή του Αγίου και τα 100 χρόνια από την κοίμησή του.  

Ερωτηθείς για το πώς ξεκίνησε τη συγγραφή του διτόμου για τον Άγιο Νεκτάριο, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε πως η αιτία της απομάκρυνσης του Αγίου Νεκταρίου από την Αίγυπτο στα βιογραφικά σημειώματα μέχρι προ 20ετίας δεν τον ευχαριστούσαν. «Έβλεπα ότι είχαμε ελλειπή στοιχεία.. Αυτή ήταν η κύρια αιτία της έναρξης της έρευνάς μου… Με επηρέασε, βέβαια, και το γεγονός ότι σπούδασα στην Εκκλησιαστική Σχολή Ριζάρειο, αυτή την μεγάλη τροφό…».

Η συστηματική έρευνά του, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας, διήρκεσε 20 χρόνια με ταξίδια σε όλα τα μέρη όπου υπηρέτησε ο Άγιος, στις: Σηλυβρία, Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτο, Κάιρο, Αθήνα…

Με την καθοδήγηση του Αγίου Φαναρίου (Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου) η έρευνα εξεδόθη μετά από 20 χρόνια σε δύο γλώσσες: στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Όσον αφορά το ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του Αγίου, που αναγνώρισε ο κ. Κλεόπας μέσα από την 20ετή του έρευνα, επισήμανε: «Ο Άγιος είχε πάρα πολύ ισχυρή προσωπικότητα, αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι παρότι ήταν διευθυντής στη Ριζάρειο, κάποιες φορές που διαφωνεί, ο Άγιος παραιτείται… Όλος του ο βίος δείχνει έναν άνθρωπο αυθεντικό, μια ακούραστη προσωπικότητα… Δεν μπορώ να καταλάβω πότε έβρισκε το χρόνο να ασχολείται με το διδακτικό έργο, αφού δίδασκε παρότι ήταν και διευθυντής της Ριζαρείου, να ιδρύσει το Μοναστήρι και να πηγαινοέρχεται στην Αίγινα, να εκδίδει μελέτες (πάνω από 40). Ήταν πρότυπο ποιμένος, δεν υπολόγιζε ούτε ώρες ούτε ξενύχτια, ήθελε απλά να είναι συνεπής στο καθήκον του…».

Όσον αφορά το ποιο είναι το συμπέρασμα του σχετικά με τον Άγιο, είπε ότι όλη του η ζωή έδειχνε αυτό: «Ζω για να υπηρετώ τον Θεό μέσα από τους ανθρώπους… Δεν υπάρχουν ωράρια, δεν μπορούμε να είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, η ζωή μας πρέπει να είναι αφιερωμένη κι αφοσιωμένη στους ανθρώπους και τον Θεό. Ζούσε την απόλυτη αγάπη προς τον Θεό και τα δημιουργήματα».