Επικηρυγμένοι ποιμένες το 2020

14 Δεκεμβρίου 2020

Η Ελληνική κυβέρνηση επικήρυξε ουσιαστικά τους ιερείς, τους ποιμένες των χριστιανών για 1500€, παραμονές Χριστουγέννων. Αυτό αναφέρει ξεκάθαρα η ΚΥΑ που εκδόθηκε το Σαββατοκύριακο. Απειλεί τον Ιερέα που για δύο χιλιάδες χρόνια κηρύττει τον Λόγο του Θεού περί αγάπης, ελπίδας, ειρήνης και δικαιοσύνης.

Τον Ιερέα που τρέχει χωρίς ωράρια για τις χήρες, τα ορφανά, τους ασθενείς, που κάθεται με τις ώρες κοντά στον χωρισμένο ή αυτόν/ην που πρόκειται να χωρίσει. Τον Ιερέα που παρηγορεί τον πενθούτα, τον δυστυχισμένο, αυτόν που μόλις έχασε τη δουλειά του. Τον Ιερέα που τρέχει να καλύψει τα αβάσταχτα βάρη των πτωχών ανθρώπων, πληρώνοντας τους λογαριασμούς τους, τα χρέη τους, εξασφαλίζοντας το καθημερινό τους φαγητό. Χωρίς να διακρίνει χρώμα και θρησκεία. Τον Ιερέα που πρωτοστατεί στην αιμοδοσία(η Εκκλησία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αιμοδοτών σε όλη την Επικράτεια) και προσφέρει σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως. Τον Ιερέα που φονεύτηκε και ξέσκισαν τις σάρκες του, δωρίζοντας καντήλια, δισκοπότηρα και λαβίδες για να λυτρωθεί το Έθνος. Τον Ιερέα που σηκώνει καθημερινά τον πόνο της κοινωνίας στους ώμους του για να μην καταρρεύσει. Τον Ιερέα που εξομολογεί όλες τις κοινωνικές τάξεις και δείχνει σε όλους το αληθινό νόημα της ζωής και την προοπτική μιας αιώνιας ζωής κοντά στον Χριστό.

Η Εκκλησία κατανοεί πλήρως τον σημερινό κίνδυνο από τον covid-19. Δεν πρόκειται ποτέ να θέσει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία εκτός από κάποιες μεμονωμένες ενέργειες που εύκολα μπορούν να αναχαιτιστούν από την αστυνομία. Η Εκκλησία έχει ξαναζήσει τέτοιες στιγμές στο παρελθόν. Επίσης, για τον Ιερέα δεν είναι κάτι άγνωστο το να βρίσκεται κοντά σε ασθενείς με μεταδοτικά νοσήματα, το κάνει συχνά. Θεωρώ ταπεινά πως τα μέτρα για την Εκκλησία μας είναι υπερβολικά αυστηρά και προσβλητικά για το ιερό πρόσωπο του Ιερέως καθώς και για τους υπόλοιπους χριστιανούς.

Ο κόσμος είναι έξω στα σούπερ μάρκετ, στις πλατείες, περιμένοντας στις ουρές πάνω από 20′ για να αγοράσει τον αγαπημένο του καφέ και να συνεχίσει την βολτούλα του. Του απαγορεύεται όμως να εισέλθει στην Εκκλησία και να εισπνεύσει πνευματικό οξυγόνο που τόσο έχει ανάγκη για να συνεχίσει να ελπίζει και να υπάρχει.

Όχι, ο άνθρωπος δεν είναι μόνο κρέας αλλά και ψυχή. Τα αυστηρά μέτρα δεν μειώνουν μόνο την μετάδοση του covid-19 αλλά και την ψυχολογία του ανθρώπου. Τον γεμίζουν με λογισμούς απελπισίας. Αν ήταν μόνο σάρκα και οστά δεν θα υπήρχε κατάθλιψη. Δεν θα είχε ο άνθρωπος συναισθήματα, δεν θα είχε δάκρυα που καθημερινά ποτίζουν το πετραχήλι του Ιερέως. Αν θέλετε τη δική μου ταπεινή και ίσως γνώμη χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα, μην αμαρτάνετε στο διαδίκτυο υβρίζοντας και κατακρίνοντας τους πολιτικούς, τους επιστήμονες και τους Αρχιερείς.

Ας ενεργήσουμε πιο αποτελεσματικά και με δημοκρατικό τρόπο. Τα emails των αρμοδίων, ακόμη και του ιδίου του πρωθυπουργού βρίσκονται στο διαδίκτυο. Ας διαμαρτυρηθούμε με ευγενικό τρόπο στέλνοντας ένα απλό και ειρηνικό μήνυμα από την πλευρά μας. Η Αγία μας Εκκλησία θα λάβει κι εκείνη τις δικές της αποφάσεις και οφείλουμε να την υπακούμε. Να μην ξεχνούμε πως την Εκκλησία την κυβερνά ο Θεός….και λάθη να κάνουν οι Αρχιερείς μας, ο Κύριος θα τα διορθώσει. Να έχουμε πίστη!